Razem 0 PLN
Koszyk
»

Artykuły

Żeliwne naczynia oczarowały już miliony ludzi na całym świecie. Jak to się dzieje? Z czego wynika ich niesłychana magia i popularność? W naszych artykułach przybliżymy specyfikę rozłożystego świata żeliwnych patelni, garnków, brytfann i woków, który to świat rządzi się bardzo rygorystycznymi prawami. Opiszemy istotę żeliwa, powiemy, jak sobie z nim radzić, przestrzeżemy, czego żeliwo nie toleruje, pokażemy, dlaczego żeliwne naczynia są najbardziej uniwersalnymi garnkami na świecie. Nasze teksty odpowiedzą na szereg pytań dręczących każdego, kto po raz pierwszy sięga po żeliwne patelnie, czy garnki. Spróbujemy, choć to trudne, opisać też wrażenia smakowe i emocje, które łączą się z korzystaniem z żeliwnych naczyń najsłynniejszych, światowych producentów – marek Staub, Le Creuset oraz Skeppshult. Nasze artykuły przeznaczone są i dla laików, dla początkujących, którzy zaczynają przygodę z żeliwnymi naczyniami i tych wszystkich, którzy żeliwo już polubili, a chcieliby jeszcze więcej o nim wiedzieć i lepiej je wykorzystywać.

Nasz specjalista od lat testuje właściwości żeliwnych garnków i patelni. Jednym z bardziej istotnych problemów jest kwestia dostosowania rozmiaru dna naczynia do średnicy palnika kuchenki. Okazuje się, że funkcjonalność produktów trzech marek – francuskich producentów kolorowego żeliwa z nieprzywierającymi powłokami, Staub i Le Creuset oraz szwedzkiego producenta słynnego z naturalnego eko-żeliwa impregnowanego olejami jadalnymi, firmy Skeppshult – jest bezprecedensowa. Ich naczynia rozgrzeją się nawet na najmniejszym palniku kuchenki gazowej, elektrycznej, czy indukcyjnej.

więcej

Ci wszyscy, którzy kochają dobre jedzenie i kuchenne eksperymenty, na pewno mają też na uwadze zdrowe, niskokaloryczne posiłki. I tu rodzi się problem, kiedy przyjdzie ochota na domowego hamburgera, czy cheeseburgera, bo to popularnie pojmowana bomba kaloryczna. Nasz specjalista znalazł proste rozwiązanie na przyrządzanie zdrowych, domowych, dietetycznych hamburgerów. Wystarczy do tego znakomita patelnia grillowa francuskiej marki Staub, świeże, mielone mięso, jajko, przyprawy i nieco odwagi. Odwaga jest konieczna, by spróbować grillować siekane mięso, które stanie się przyszłym hamburgerem. D...

więcej

Niektórzy gotujący w żeliwnych naczyniach, które posiadają porcelanowe glazury stworzone na bazie szkła, czyli powłoki nieprzywierające, zauważają, że po umyciu garnka, brytfanny, czy patelni, pojawiają się na ich ściankach lub dnie białe plamy lub zacieki. Ci, którzy napotkali tego typu problem boją się, czy nie działali wbrew zaleceniom producenta żeliwnych naczyń. Jeszcze inni obwiniają swoje nowe naczynia, względnie własne umiejętności. Okazuje się jednak, że nikt nie jest winien, a biały nalot to nic innego, jak wytrącające się w czasie gotowania minerały. Jak usunąć osad, radzi nasz spec...

więcej

Choć najwyższej klasy pokryte szklaną glazurą żeliwo słynnych francuskich marek Staub i Le Creuset istnieje od dekad, choć od wielu już lat zachwyca miliony gotujących na całym świecie, Polacy dopiero od niedawna mają odwagę sięgać po nie. Gładka, pozbawiona porów nieprzywierająca glazura garnków i patelni francuskich marek została stworzona z najwyższej klasy ekologicznych komponentów, które sprawiają, że tych naczyń mogą używać alergicy.

Cierpiący na najróżnorodniejszego typu alergie powinni z kolei wystrzegać się naturalnego żeliwa, które, niestety, może wzmóc ich dolegliwości. 

więcej

Patelnie z naturalnego, ekologicznego, szwedzkiego żeliwa – marki Skeppshult muszą zawsze być myte tylko i wyłącznie czystą wodą, bez dodatku detergentów. Można je wyparzyć, zalewając wrzątkiem, można je szorować drucikami – to wytrzymają. Nie dadzą sobie jednak rady z wodą z płynem do naczyń.  Jeśli jednak zdarzy się komuś, przez pomyłkę, umyć w ten sposób patelnię Skeppshult, trzeba ją natychmiast ratować. Co zrobić w takiej sytuacji, podpowie nasz artykuł.

więcej
zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset