Razem 0 PLN
Koszyk
»

ZeliwneNaczynia.pl - Rozgrzewanie żeliwnych garnków i patelni

Żeliwne garnki, woki i patelnie rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Trzeba pamiętać, by żeliwnych naczyń pod żadnym pozorem nie rozgrzewać na polach grzewczych i programach typu Boost. Więcej w filmie

Pytanie 1 Czym jest żeliwo?

Żeliwo to znany od tysiącleci stop żelaza, węgla i innych składników. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym lepszą jego jakość można uzyskać. Światowej klasy producenci, marki Skeppshult, Le Creuset i Staub tworzą swoje naczynia w ściśle kontrolowanych warunkach w ręczno-mechanicznym procesie produkcji, który gwarantuje najwyższą jakość żeliwnych garnków, patelni, brytfann, czy woków. Więcej w filmie

Pytanie 2 Jak powstają żeliwne naczynia?

Żeliwne naczynia wypala się w piaskowych formach w temperaturach od 850 do 1050 stopni Celsjusza. Żeliwne garnki, patelnie, woki i brytfanny są, po wypaleniu, ręcznie czyszczone, szlifowane i sezonowane. W przypadku żeliwnych, francuskich naczyń marek Le Creuset, czy Staub nakłada się na nie dodatkowo porcelanową, ceramiczną, nieprzywierającą emalię. Szwedzkie, naturalne żeliwo Skeppshult impregnuje się natomiast olejami jadalnymi. Więcej w filmie

Pytanie 3 Czy żeliwo jest długowieczne?

Odpowiednio użytkowane i konserwowane żeliwne naczynia można, bez przesady, nazwać sprzętem na całe życie. Żeliwne garnki, patelnie, brytfanny i woki charakteryzują się bardzo długimi, czasem nawet dożywotnimi gwarancjami. Trzeba jednak pamiętać, że żeliwo nie jest odporne na upadki, nie wolno też poddawać go szokowi termicznemu. Więcej w filmie

Pytanie 4 Czy żeliwo jest odporne na zarysowania?

Żeliwo jest odporne na zarysowania – to dotyczy, nade wszystko, naturalnego, ekologicznego żeliwa szwedzkiej marki Skeppshult. To żeliwo nie boi się stalowych utensyliów. Z kolei w przypadku francuskiego, powlekanego emaliami żeliwa zaleca się używanie drewnianych bądź syntetycznych utensyliów, by nie uszkodzić powłoki nieprzywierającej. Więcej w filmie

Pytanie 5 Czy używane latami żeliwo zachowuje swoje właściwości?

Tak, niezależnie od wieku, odpowiednio używane, konserwowane i przechowywane żeliwne naczynia, mimo lekko matowiejących powłok nieprzywierających naczyń marek Staub i Le Creuset będą sprawdzać się doskonale. Żeliwo nie traci swoich właściwości przy, nawet, bardzo częstym gotowaniu, smażeniu, pieczeniu i duszeniu. Używane i konserwowane według zaleceń producenta naturalne żeliwo marki Skeppshult również posłuży całymi dekadami. Więcej w filmie

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset