Razem 0 PLN
Koszyk
»

ZeliwneNaczynia.pl - Kto nie powinien używać żeliwnych naczyń?

Żeliwnych naczyń mogą używać wszyscy, którzy są alergikami uczulonymi na metale ciężkie. Dodatkową zaletą żeliwnych naczyń jest to, że wspomagają rozsądną, zbilansowaną dietę. Żeliwne garnki i patelnie zalecane są osobom z chorobami serca, czy problemami hemoglobinowymi krwi. Żeliwo pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości mikroelementów żelaza w organizmie. Więcej w filmie

Pytanie 1 Czym jest żeliwo?

Żeliwo to znany od tysiącleci stop żelaza, węgla i innych składników. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym lepszą jego jakość można uzyskać. Światowej klasy producenci, marki Skeppshult, Le Creuset i Staub tworzą swoje naczynia w ściśle kontrolowanych warunkach w ręczno-mechanicznym procesie produkcji, który gwarantuje najwyższą jakość żeliwnych garnków, patelni, brytfann, czy woków. Więcej w filmie

Pytanie 2 Jak powstają żeliwne naczynia?

Żeliwne naczynia wypala się w piaskowych formach w temperaturach od 850 do 1050 stopni Celsjusza. Żeliwne garnki, patelnie, woki i brytfanny są, po wypaleniu, ręcznie czyszczone, szlifowane i sezonowane. W przypadku żeliwnych, francuskich naczyń marek Le Creuset, czy Staub nakłada się na nie dodatkowo porcelanową, ceramiczną, nieprzywierającą emalię. Szwedzkie, naturalne żeliwo Skeppshult impregnuje się natomiast olejami jadalnymi. Więcej w filmie

Pytanie 3 Czy żeliwo jest długowieczne?

Odpowiednio użytkowane i konserwowane żeliwne naczynia można, bez przesady, nazwać sprzętem na całe życie. Żeliwne garnki, patelnie, brytfanny i woki charakteryzują się bardzo długimi, czasem nawet dożywotnimi gwarancjami. Trzeba jednak pamiętać, że żeliwo nie jest odporne na upadki, nie wolno też poddawać go szokowi termicznemu. Więcej w filmie

Pytanie 4 Czy żeliwo jest odporne na zarysowania?

Żeliwo jest odporne na zarysowania – to dotyczy, nade wszystko, naturalnego, ekologicznego żeliwa szwedzkiej marki Skeppshult. To żeliwo nie boi się stalowych utensyliów. Z kolei w przypadku francuskiego, powlekanego emaliami żeliwa zaleca się używanie drewnianych bądź syntetycznych utensyliów, by nie uszkodzić powłoki nieprzywierającej. Więcej w filmie

Pytanie 5 Czy używane latami żeliwo zachowuje swoje właściwości?

Tak, niezależnie od wieku, odpowiednio używane, konserwowane i przechowywane żeliwne naczynia, mimo lekko matowiejących powłok nieprzywierających naczyń marek Staub i Le Creuset będą sprawdzać się doskonale. Żeliwo nie traci swoich właściwości przy, nawet, bardzo częstym gotowaniu, smażeniu, pieczeniu i duszeniu. Używane i konserwowane według zaleceń producenta naturalne żeliwo marki Skeppshult również posłuży całymi dekadami. Więcej w filmie

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset