Razem 0 PLN
Koszyk
»

Skeppshult - Tradition - Garnko-brytfanna z naturalnego żeliwa + szklana pokrywka, Ø 17 cm, 1,5 l

Wieloskładnikowe zapiekanki, pieczone udka, bigos, czy bogracz rozbudzą zmysły, gdy przyrządzi się je w żeliwnym garnku-brytfannie szwedzkiej marki Skeppshult. Garnki z naturalnego żeliwa doskonale nadają się do pieczenia, zapiekania i duszenia. Nie należy w nich jednak gotować czystych zup, bulionów, kompotów, ziemniaków, ryżu, gdyż zyskają metaliczny posmak i staną się tłustawe za sprawą impregnującego naczynia oleju.

Produkt na zamówienie - zadzwoń do nas."

Inne produkty z serii

Tradition - Impregnowana olejami garnko-brytfanna z naturalnego żeliwa + szklana pokrywka, Ø 24,5 cm, 4 l

Wieloskładnikowe zapiekanki, pieczone udka, bigos, czy bogracz rozbudzą zmysły, gdy przyrządzi się je w żeliwnym garnku-brytfannie...

Cena: 589,00 PLN

Tradition - Szwedzka garnko-brytfanna z naturalnego żeliwa + żeliwna pokrywa, Ø 25 cm, 3 l

Wieloskładnikowe zapiekanki, pieczone udka, bigos, czy bogracz rozbudzą zmysły, gdy przyrządzi się je w żeliwnym garnku-brytfannie...

Cena: 589,00 PLN

Tradition - Żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania, Ø 26 cm

Jednym z elementów wysublimowanej sztuki kulinarnej jest takie przygotowywanie potraw, by można je było, świeżo usmażone, uduszone...

Cena: 409,00 PLN

Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

Serwowane na żeliwnych patelniach słodkowodne, czy morskie gatunki ryb są znakiem rozpoznawczym najsłynniejszych restauracji i hot...

Cena: 479,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnko-brytfann marki Skeppshult

  • żeliwne garnki, szwedzkiej marki Skeppshult, powinny, nade wszystko, służyć jako klasyczne brytfanny do przyrządzania potraw w piekarniku – doskonale nadają się do pieczenia i zapiekania  mięs, pasztetów, ryb, czy zapiekanek mięsno-warzywnych
  • żeliwnych garnków Skeppshult można, oczywiście, używać na każdym typie kuchenki, niemniej warto pamiętać, by gotować w nich jedynie wieloskładnikowe potrawy jednogarnkowe – typu bigos, bogracz, boeuf strogonow; w tego typu garnku przyrządzimy doskonałą grochówkę, czy fasolkę po bretońsku
  • trzeba jednak pamiętać, że naturalne żeliwo Skeppshult impregnowane jest olejami roślinnymi, które, w trakcie gotowania kompotów, czystych i zabielanych zup, zup-kremów, w trakcie przyrządzania domowych powideł i marmolad wypłukują się, przez co zupy, kompoty, czy powidła zyskają niepożądany, metaliczny posmak i staną się tłuste
  • żeliwne garnko-brytfanny Skeppshult doskonale nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż żeliwo bardzo długo utrzymuje ciepło
  • w żeliwnych naczyniach szwedzkiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce
  • garnko-brytfanna z naturalnego żeliwa nadaje się idealnie do wykorzystania w piekarnikach gazowych, czy elektrycznych
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal oraz piekarnikach parowych

Właściwości żeliwnych brytfann Skeppshult

  • żeliwo jest bardzo odporne na zadrapania, czy uszkodzenia, dlatego można używać wszelkiego typu stalowych utensyliów, czy specjalistycznych widelców do mięs
  • żeliwne garnko-brytfanny są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych i mocno się nagrzewają – trzeba pamiętać o tym, przy wyjmowaniu naczynia z piekarnika
  • posiłki przygotowywane w naturalnym żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu; mikroelementy żelaza wytrącają się z żeliwnej brytfanny, gdy do przyrządzanej potrawy dodać nieco cytryny, octu winnego, czy wina
  • żeliwo ma bardzo dobroczynne działanie – wspomaga gospodarkę mikroelementów żelaza w organizmie, reguluje również przemiany hemoglobinowe krwi
  • naturalne, nieprzetworzone szwedzkie żeliwo nie emituje żadnych szkodliwych substancji, jest w stu procentach ekologiczne
  • brytfann z żeliwa nie powinni używać alergicy uczuleni na metale ciężkie
  • jeśli używać w piekarniku żeliwnych garnków ze szklanymi pokrywami, trzeba pamiętać, by nie przekraczać temperatury 200 stopni Celsjusza
  • jeśli mięsa, czy zapiekanki będą przyrządzane w wyższej temperaturze, należy zdjąć szklaną pokrywkę z garnka

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Skeppshult

  • naczynia z naturalnego żeliwa świetnie sprawdzą się na każdym typie kuchenki, a z racji faktu, że żeliwo posiada doskonałe właściwości ferromagnetyczne, naczynia marki Skeppshult posłużą znakomicie na płytach indukcyjnych, czy sensorowych
  • specjalna konstrukcja delikatnie wklęsłego dna naczyń Skeppshult, przebadana w laboratoriach Bosch-Siemens, uniemożliwia porysowanie płyt kuchni indukcyjnych, ceramicznych, czy sensorowych
  • żeliwo Skeppshult doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie gotowania, pieczenia, czy duszenia

Pielęgnacja i konserwacja brytfann z naturalnego żeliwa

  • żeliwne garnki i brytfanny myje się, przez cały okres użytkowania, wyłącznie czystą, bieżącą wodą bez detergentów i środków do naczyń
  • impregnowane olejami roślinnym brytfanny z naturalnego żeliwa wystarczy opłukać po wyjęciu z pudełka, by nadawały się od razu do użycia
  • żeliwnych brytfann szwedzkiej marki Skeppshult nie wolno myć w zmywarce, gdyż grozi to uszkodzeniem żeliwa i utratą gwarancji
  • proces konserwacji żeliwa Skeppshult pokazują poświęcone mu materiały, które znajdą Państwo obok każdego produktu

Materiał

  • naturalne, impregnowane jadalnymi olejami eko-żeliwo
  • pokrywka - hartowane szkło, uchwyt z żeliwa
Cechy produktu
pojemność: 1,5 litra
średnica: 17 cm
wysokość ścianek: 9 cm
waga: 2,25 kg
kolor: czarny
gwarancja: 25 lat
pochodzenie: Szwecja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset