Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Almond Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Wydawałoby się, że sygnowane marką Le Creuset okrągłe garnki z serii Almond są zwyczajnymi naczyniami kuchennymi, które nie różnią się znacząco od konkurencyjnych rozwiązań. Takie przekonanie jest jednak błędne, gdyż ten renomowany, francuski produkt wyprzedza konkurencję niemalże o lata świetle. Skąd ta różnica? Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku w materiałach wykorzystanych do produkcji naczyń. Firma Le Creuset sięgnęła bowiem po najwyższej jakości żeliwo, które tworzy szkielet garnków oraz po porcelanową glazurę, której właściwości nieprzywierające wspomagają smażenie, gotowanie i pieczenie. Do tego dochodzą potężne, wygodne uchwyty i znakomicie przylegająca do naczynia pokrywka, która sprawia, że w żeliwnych garnkach gotuje się wręcz błyskawicznie.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
835,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Almond Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Rozglądasz się za jakimś dobrym garnkiem, który byłby rozsądną inwestycją na lata dla Ciebie i Twoich bliskich, a nie jednorazowym...

Cena: 1319,00 PLN

Almond Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Głęboki aromat gorącego bulionu? Długo duszony, wielokrotnie przyprawiony gulasz? Ukochany przez całą rodzinę „eintopf” z przepisu...

Cena: 1189,00 PLN

Almond Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Aluminiowy garnek znów się spalił? Do patelni przywiera każde danie, a musisz ograniczać używanie niezdrowych tłuszczy? Chociaż pr...

Cena: 1055,00 PLN

Almond Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Renomowana firma Le Creuset, z siedzibą we Francji, poczyniła kolejny krok naprzód, wypuszczając serię naczyń żeliwnych Almond Sig...

Cena: 1265,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • największy producent żeliwnych naczyń, francuska marka Le Creuset, zaprezentował w 2015 roku nową odsłonę swoich kultowych garnków i brytfann, nazywając ją Signature
  • wiele lat doświadczeń zaowocowało powiększeniem uchwytów naczyń aż o 45%, dzięki czemu garnki z linii Signature wiele łatwiej chwycić rękawicami kuchennymi
  • udoskonaleniu uległa również pokrywka naczyń – lepiej przylega do brzegów garnka, pozwalając na zdrowe gotowanie w jeszcze mniejszej ilości wody; dodatkowo – para wodna nie wydostaje się z naczynia, nawilżając lepiej potrawę i zachowując w niej więcej wartości odżywczych
  • każda pokrywka garnków Le Creuset posiada stalowe, duże, wygodne uchwyty, dzięki czemu nie trzeba już zdejmować pokrywki, gdy zapieka się potrawy w bardzo wysokich temperaturach
  • najważniejszą zmianą jest fakt, iż Le Creuset udoskonaliło powłokę nieprzywierającą wewnątrz swoich żeliwnych garnków; powłoka jest jeszcze bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, łatwiejsza w myciu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • żeliwne naczynia marki Le Creuset charakteryzują się nadzwyczajną wręcz funkcjonalnością – niezależnie, czy mamy do dyspozycji okrągły, czy owalny garnek, można w nim gotować, piec, dusić, zapiekać, smażyć oraz serwować potrawy wprost na stół
  • ryby, mięsa, warzywa, zupy, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe – a także pizza, ciasto, domowy chleb - wszystko można przygotować w kultowych naczyniach Le Creuset
  • garnki Signature z linii Almond nadają się do używania na wszystkich typach kuchni oraz w każdego rodzaju piekarniku; piekąc, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu funkcji mikrofal
  • dzięki stalowym uchwytom pokrywek w żeliwnych naczyniach możemy zapiekać w temperaturze nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach nie powinno się przechowywać potraw w lodówce
  • ponieważ żeliwo wyśmienicie długo pozostaje ciepłe, garnki Signature Almond doskonale nadają się do serwowania potraw na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • zarówno zewnętrzna (migdałowa), jak i wewnętrzna (piaskowo-żółta) warstwa porcelanowej emalii naczyń Le Creuset z linii Almond jest bardzo odporna na zarysowania i uderzenia
  • porcelanowa emalia jest czymś zupełnie odmiennym od tradycyjnej, znanej w Polsce emalii – to, faktycznie, warstwa gładkiego, bardzo mocnego, wypalanego w gigantycznych temperaturach szkliwa (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • nieprzywierająca powłoka wewnątrz naczyń pozwala użyć wiele mniej tłuszczu, tak, by potrawy były zdrowe i niskokaloryczne
  • emaliowane żeliwne naczynia minimalizują też zapotrzebowanie na sól – dodaje się jej do potraw wiele mniej, niż w przypadku tradycyjnych garnków
  • porcelanowa, nieprzywierająca powłoka ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, dodatkowo znacznie wzmacnia walory smakowe potraw – przyprawy, czy marynaty dadzą nowe, ciekawe, mocne smaki
  • ciężkie, masywne, doskonale przylegające do brzegów naczyń pokrywki pozwalają na zdrowe gotowanie w niewielkiej ilości wody
  • żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo akumuluje ciepło, stąd można gotować w nim na minimalnej mocy palnika
  • gorących, żeliwnych naczyń nie należy zalewać zimną wodą, żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwne naczynia Signature idealnie sprawdzą się na każdego typu kuchence – od gazowej, przez elektryczną, ceramiczną, sensorową, po indukcyjną
  • garnki z żeliwa rozgrzewa się stopniowo, stąd nie należy używać w ich przypadku palników z funkcją Boost
  • gdy garnek nagrzeje się, należy zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwne naczynie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • trzeba uważać, by nie rozgrzewać pustych garnków, czy brytfann - żeliwo może popękać lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • żeliwne naczynia pozwalają na używanie wszelkiego typu utensyliów kuchennych, jednak, by przez całe dekady zachowały estetyczny wygląd, warto posługiwać się łopatkami z drewna lub materiałów syntetycznych
  • choć żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond można myć w zmywarce, mycie ręczne jest zupełnie nieabsorbujące, trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond pokryte są na zewnątrz porcelanową, kremowo-popielatą, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 20 cm
pojemność: 2,4 litra
waga: 3,05 kg
kolor: kremowy, beżowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset