Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Almond Signature - Owalny garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 2,6 l, 23 cm

Wykonane z żeliwa, posiadające porcelanową powłokę owalne żeliwne naczynia z serii Almond z powodzeniem służą właścicielowi przez dziesięciolecia. Dożywotnia gwarancja zapewnia spokój i pewność użytkowania, a parcelowana powłoka eliminuje niebezpieczeństwo związane z przywieraniem. Potocznie mówi się, że o jakości naczynia decyduje jego waga. Jeśli to prawda, to produkty z serii Almond, francuskiej marki Le Creuset, należy zaliczyć do grona najlepszych żeliwnych  naczyń dostępnych od dekad na rynku. Jednocześnie brytfanny z żeliwa są bardzo praktyczne i wszechstronne, bo bez problemu da się w nich piec w piekarniku, a nawet gotować, smażyć, czy dusić.

Produkt na zamówienie - zadzwoń do nas."

Inne produkty z serii

Almond Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Głęboki aromat gorącego bulionu? Długo duszony, wielokrotnie przyprawiony gulasz? Ukochany przez całą rodzinę „eintopf” z przepisu...

Cena: 1189,00 PLN

Almond Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Po żeliwo sięgają mistrzowie smaków z całego świata. Nieprzypadkowo wybierają produkty francuskiej firmy Le Creuset. Żeliwny garne...

Cena: 1055,00 PLN

Almond Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Renomowana firma Le Creuset, z siedzibą we Francji, poczyniła kolejny krok naprzód, wypuszczając serię naczyń żeliwnych Almond Sig...

Cena: 1265,00 PLN

Almond Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Rozglądasz się za jakimś dobrym garnkiem, który byłby rozsądną inwestycją na lata dla Ciebie i Twoich bliskich, a nie jednorazowym...

Cena: 1319,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • największy producent żeliwnych naczyń, francuska marka Le Creuset, zaprezentował w 2015 roku nową odsłonę swoich kultowych garnków i brytfann, nazywając ją Signature
  • wiele lat doświadczeń zaowocowało powiększeniem uchwytów naczyń aż o 45%, dzięki czemu garnki z linii Signature wiele łatwiej chwycić rękawicami kuchennymi
  • udoskonaleniu uległa również pokrywka naczyń – lepiej przylega do brzegów garnka, pozwalając na zdrowe gotowanie w jeszcze mniejszej ilości wody; dodatkowo – para wodna nie wydostaje się z naczynia, nawilżając lepiej potrawę i zachowując w niej więcej wartości odżywczych
  • każda pokrywka garnków Le Creuset posiada stalowe, duże, wygodne uchwyty, dzięki czemu nie trzeba już zdejmować pokrywki, gdy zapieka się potrawy w bardzo wysokich temperaturach
  • najważniejszą zmianą jest fakt, iż Le Creuset udoskonaliło powłokę nieprzywierającą wewnątrz swoich żeliwnych garnków; powłoka jest jeszcze bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, łatwiejsza w myciu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • żeliwne naczynia marki Le Creuset charakteryzują się nadzwyczajną wręcz funkcjonalnością – niezależnie, czy mamy do dyspozycji okrągły, czy owalny garnek, można w nim gotować, piec, dusić, zapiekać, smażyć oraz serwować potrawy wprost na stół
  • ryby, mięsa, warzywa, zupy, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe – a także pizza, ciasto, domowy chleb - wszystko można przygotować w kultowych naczyniach Le Creuset
  • garnki Signature z linii Almond nadają się do używania na wszystkich typach kuchni oraz w każdego rodzaju piekarniku; piekąc, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu funkcji mikrofal
  • dzięki stalowym uchwytom pokrywek w żeliwnych naczyniach możemy zapiekać w temperaturze nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach nie powinno się przechowywać potraw w lodówce
  • ponieważ żeliwo wyśmienicie długo pozostaje ciepłe, garnki Signature Almond doskonale nadają się do serwowania potraw na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • zarówno zewnętrzna (migdałowa), jak i wewnętrzna (piaskowo-żółta) warstwa porcelanowej emalii naczyń Le Creuset z linii Almond jest bardzo odporna na zarysowania i uderzenia
  • porcelanowa emalia jest czymś zupełnie odmiennym od tradycyjnej, znanej w Polsce emalii – to, faktycznie, warstwa gładkiego, bardzo mocnego, wypalanego w gigantycznych temperaturach szkliwa (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • nieprzywierająca powłoka wewnątrz naczyń pozwala użyć wiele mniej tłuszczu, tak, by potrawy były zdrowe i niskokaloryczne
  • emaliowane żeliwne naczynia minimalizują też zapotrzebowanie na sól – dodaje się jej do potraw wiele mniej, niż w przypadku tradycyjnych garnków
  • porcelanowa, nieprzywierająca powłoka ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, dodatkowo znacznie wzmacnia walory smakowe potraw – przyprawy, czy marynaty dadzą nowe, ciekawe, mocne smaki
  • ciężkie, masywne, doskonale przylegające do brzegów naczyń pokrywki pozwalają na zdrowe gotowanie w niewielkiej ilości wody
  • żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo akumuluje ciepło, stąd można gotować w nim na minimalnej mocy palnika
  • gorących, żeliwnych naczyń nie należy zalewać zimną wodą, żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwne naczynia Signature idealnie sprawdzą się na każdego typu kuchence – od gazowej, przez elektryczną, ceramiczną, sensorową, po indukcyjną
  • garnki z żeliwa rozgrzewa się stopniowo, stąd nie należy używać w ich przypadku palników z funkcją Boost
  • gdy garnek nagrzeje się, należy zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwne naczynie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • trzeba uważać, by nie rozgrzewać pustych garnków, czy brytfann - żeliwo może popękać lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • żeliwne naczynia pozwalają na używanie wszelkiego typu utensyliów kuchennych, jednak, by przez całe dekady zachowały estetyczny wygląd, warto posługiwać się łopatkami z drewna lub materiałów syntetycznych
  • choć żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond można myć w zmywarce, mycie ręczne jest zupełnie nieabsorbujące, trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond pokryte są na zewnątrz porcelanową, kremowo-popielatą, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
długość: 23 cm
pojemność: 2,6 litra
waga: 3,05 kg
kolor: kremowy, beżowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset