Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Almond Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Głęboki aromat gorącego bulionu? Długo duszony, wielokrotnie przyprawiony gulasz? Ukochany przez całą rodzinę „eintopf” z przepisu pradziadka? Te smakołyki można przygotować w wielu naczyniach, ale tylko żeliwne garnki, takie jak ten z serii Almond Signature, marki Le Creuset, dają gwarancję uwolnienia potencjału każdej potrawy. Porcelanowa emalia, czyli nieprzywierająca glazura, pozwala gotować bez konieczności ciągłego upewniania się, czy coś nie przywiera do dna. Po prostu – sięgasz po przepis i robisz, co chcesz. Wystarczy jeden garnek - czyli „ein topf” - marki Le Creuset!

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1189,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Almond Signature - Francuski garnek z żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 3,3 l, Ø 22 cm

Patrząc na garnki z serii Almond, sygnowane marką Le Creuset, wprawne oko doświadczonego kucharza z miejsca zauważy ich niepowtarz...

Cena: 969,00 PLN

Almond Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Rozglądasz się za jakimś dobrym garnkiem, który byłby rozsądną inwestycją na lata dla Ciebie i Twoich bliskich, a nie jednorazowym...

Cena: 1319,00 PLN

Almond Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Garnek i jednocześnie brytfanna – takie połączenie oferuje naczynie z serii Almond, francuskiej marki Le Creuset. Masywny wygląd p...

Cena: 1189,00 PLN

Almond Signature - Owalny garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 2,6 l, 23 cm

Wykonane z żeliwa, posiadające porcelanową powłokę owalne żeliwne naczynia z serii Almond z powodzeniem służą właścicielowi przez ...

Cena: 1110,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • największy producent żeliwnych naczyń, francuska marka Le Creuset, zaprezentował w 2015 roku nową odsłonę swoich kultowych garnków i brytfann, nazywając ją Signature
  • wiele lat doświadczeń zaowocowało powiększeniem uchwytów naczyń aż o 45%, dzięki czemu garnki z linii Signature wiele łatwiej chwycić rękawicami kuchennymi
  • udoskonaleniu uległa również pokrywka naczyń – lepiej przylega do brzegów garnka, pozwalając na zdrowe gotowanie w jeszcze mniejszej ilości wody; dodatkowo – para wodna nie wydostaje się z naczynia, nawilżając lepiej potrawę i zachowując w niej więcej wartości odżywczych
  • każda pokrywka garnków Le Creuset posiada stalowe, duże, wygodne uchwyty, dzięki czemu nie trzeba już zdejmować pokrywki, gdy zapieka się potrawy w bardzo wysokich temperaturach
  • najważniejszą zmianą jest fakt, iż Le Creuset udoskonaliło powłokę nieprzywierającą wewnątrz swoich żeliwnych garnków; powłoka jest jeszcze bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, łatwiejsza w myciu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • żeliwne naczynia marki Le Creuset charakteryzują się nadzwyczajną wręcz funkcjonalnością – niezależnie, czy mamy do dyspozycji okrągły, czy owalny garnek, można w nim gotować, piec, dusić, zapiekać, smażyć oraz serwować potrawy wprost na stół
  • ryby, mięsa, warzywa, zupy, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe – a także pizza, ciasto, domowy chleb - wszystko można przygotować w kultowych naczyniach Le Creuset
  • garnki Signature z linii Almond nadają się do używania na wszystkich typach kuchni oraz w każdego rodzaju piekarniku; piekąc, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu funkcji mikrofal
  • dzięki stalowym uchwytom pokrywek w żeliwnych naczyniach możemy zapiekać w temperaturze nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach nie powinno się przechowywać potraw w lodówce
  • ponieważ żeliwo wyśmienicie długo pozostaje ciepłe, garnki Signature Almond doskonale nadają się do serwowania potraw na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • zarówno zewnętrzna (migdałowa), jak i wewnętrzna (piaskowo-żółta) warstwa porcelanowej emalii naczyń Le Creuset z linii Almond jest bardzo odporna na zarysowania i uderzenia
  • porcelanowa emalia jest czymś zupełnie odmiennym od tradycyjnej, znanej w Polsce emalii – to, faktycznie, warstwa gładkiego, bardzo mocnego, wypalanego w gigantycznych temperaturach szkliwa (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • nieprzywierająca powłoka wewnątrz naczyń pozwala użyć wiele mniej tłuszczu, tak, by potrawy były zdrowe i niskokaloryczne
  • emaliowane żeliwne naczynia minimalizują też zapotrzebowanie na sól – dodaje się jej do potraw wiele mniej, niż w przypadku tradycyjnych garnków
  • porcelanowa, nieprzywierająca powłoka ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, dodatkowo znacznie wzmacnia walory smakowe potraw – przyprawy, czy marynaty dadzą nowe, ciekawe, mocne smaki
  • ciężkie, masywne, doskonale przylegające do brzegów naczyń pokrywki pozwalają na zdrowe gotowanie w niewielkiej ilości wody
  • żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo akumuluje ciepło, stąd można gotować w nim na minimalnej mocy palnika
  • gorących, żeliwnych naczyń nie należy zalewać zimną wodą, żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwne naczynia Signature idealnie sprawdzą się na każdego typu kuchence – od gazowej, przez elektryczną, ceramiczną, sensorową, po indukcyjną
  • garnki z żeliwa rozgrzewa się stopniowo, stąd nie należy używać w ich przypadku palników z funkcją Boost
  • gdy garnek nagrzeje się, należy zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwne naczynie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • trzeba uważać, by nie rozgrzewać pustych garnków, czy brytfann - żeliwo może popękać lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • żeliwne naczynia pozwalają na używanie wszelkiego typu utensyliów kuchennych, jednak, by przez całe dekady zachowały estetyczny wygląd, warto posługiwać się łopatkami z drewna lub materiałów syntetycznych
  • choć żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond można myć w zmywarce, mycie ręczne jest zupełnie nieabsorbujące, trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Almond pokryte są na zewnątrz porcelanową, kremowo-popielatą, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 26 cm
pojemność: 5,3 litra
waga: 5,2 kg
kolor: kremowy, beżowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset