Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Basil Green - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Wspólne dzieło mistrzów kuchni i perfekcjonisty produkującego luksusowe, żeliwne naczynia, francuskiej marki Staub, linia Basil Green, to niewątpliwie jedna z piękniejszych serii garnków z obdarzonego wieczystą gwarancją żeliwa. Unikatowa, odporna na czynniki zewnętrzne, kilkukrotnie nakładana szmaragdowo-zielona emalia będzie przez całe dekady aktywizować kuchenne pomysły. A dzięki wewnętrznej warstwie porcelanowej, nieprzywierającej emalii powstawać będą niskokaloryczne, perfekcyjnie smakujące potrawy. Wyjątkowość żeliwnych naczyń polega na tym, że w jednym garnku można gotować, dusić, piec, zapiekać i serwować potrawy wprost na stół.

Producent
Staub
Seria
Staub Basil Green
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
999,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Basil Green - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Wspólne dzieło mistrzów kuchni i perfekcjonisty produkującego luksusowe, żeliwne naczynia, francuskiej marki Staub, linia Basil Gr...

Cena: 1099,00 PLN

Basil Green Chistera - Francuska, głęboka żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Sztuka przyrządzania niezwykłych potraw sprowadza się nie tylko do talentu gotującego. Równie wiele zależy od możliwości sprzętu, ...

Cena: 999,00 PLN

Basil Green Vegetable - Garnek z żeliwa, porcelanowa nieprzywierająca emalia, 4,2 l, 29 cm

Luksusowe, żeliwne garnko-brytfanny francuskiej marki Staub to wcielona kulinarna perfekcja. Te masywne, wytrzymałe naczynia, obda...

Cena: 1127,00 PLN

Basil Green - Owalny, francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca powłoka, 4,2 l, 29 cm

Luksusowe, żeliwne garnko-brytfanny francuskiej marki Staub to wcielona kulinarna perfekcja. Te masywne, wytrzymałe naczynia, obda...

Cena: 1199,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • powlekane porcelanową emalią żeliwne  garnki, stworzone przez  francuską markę Staub, są tak uniwersalne, że można w nich gotować, dusić, piec i zapiekać wszelkiego typu potrawy, stąd naczynia Staub sprawdzą się rewelacyjnie na każdym typie kuchenki i w piekarnikach gazowych i elektrycznych
  • powlekane wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwne naczynia mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół
  • w żeliwnych garnkach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • profesjonalne, żeliwne, francuskie naczynia powstały we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami, którzy otrzymali prestiżowe gwiazdki przewodnika Michelin  – wyróżnienia dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • masywne, żeliwne naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych piaskowych formach, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza; kolejno - są szlifowane, wygładzane, a na końcu pokrywane z zewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku duszonych, czy pieczonych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub nadają się do używania na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego żeliwnych naczyń można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia naczyń stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
średnica: 22 cm
pojemność: 2,6 litra
waga: 4,1 kg
kolor: zielony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset