Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Basil Green - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Uniwersalność ponad wyobrażenie. Uniwersalność do kwadratu. Co to takiego? Żeliwne naczynia Staub, z linii Basil Green, z wkładem do gotowania na parze. Genialny, stworzony z najwyższej jakości żeliwa garnek z powłoką nieprzywierającą pozwala gotować, piec, dusić, zapiekać, czy nawet smażyć różnego typu potrawy. A, gdy dołoży się do niego stalowy wkład, można sycić zmysły najdoskonalej smakującymi i wyśmienicie zdrowymi potrawami przyrządzanymi na parze.

Producent
Staub
Seria
Staub Basil Green
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1299,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Basil Green - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Wspólne dzieło mistrzów kuchni i perfekcjonisty produkującego luksusowe, żeliwne naczynia, francuskiej marki Staub, linia Basil Gr...

Cena: 1199,00 PLN

Basil Green - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Wspólne dzieło mistrzów kuchni i perfekcjonisty produkującego luksusowe, żeliwne naczynia, francuskiej marki Staub, linia Basil Gr...

Cena: 1099,00 PLN

Basil Green - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Szmaragdowo-zielony klejnot w świecie francuskich, żeliwnych naczyń – przepiękna linia Basil Green, marki Staub, to zaproszenie do...

Cena: 289,00 PLN

Basil Green - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Wspólne dzieło mistrzów kuchni i perfekcjonisty produkującego luksusowe, żeliwne naczynia, francuskiej marki Staub, linia Basil Gr...

Cena: 999,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • żeliwne garnki, z dostosowanym do nich wkładem do gotowania na parze, stworzone przez francuską markę Staub, służą zarówno do klasycznego gotowania, duszenia oraz pieczenia wszelkiego typu potraw – przez zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki, po pieczenie
  • stalowy wkład służy do gotowania na parze jarzyn, mięsa, pulpetów, ryb, gołąbków itp.
  • wyprodukowane przez francuską markę Staub żeliwne naczynia z linii Basil Green są nadzwyczaj uniwersalne z racji, między innymi, pokrywającej je porcelanowej, nieprzywierającej emalii – nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku
  • żeliwne, okrągłe garnki Basil Green, marki Staub, posłużą idealnie na każdym typie kuchenki i w każdym piekarniku
  • trzeba pamiętać, by nie włączać funkcji mikrofal, gdy wstawimy do piekarnika żeliwny garnek
  • w żeliwnych naczyniach Staub można serwować potrawy bezpośrednio na stół i przez krótki czas przechowywać w nich potrawy w lodówce (nie dłużej niż dzień)

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • wyjątkową jakość żeliwnych naczyń Staub potwierdza fakt, że zostały stworzone przy udziale nagrodzonych gwiazdkami Michelin’a mistrzów kuchni, którzy dopracowywali techniczne szczegóły garnków – m.in. pokrywek z wypustkami, które zwiększają obieg pary w naczyniu 
  • naczynia Staub powstają w bardzo restrykcyjnym procesie produkcji, który rozpoczyna się w jednorazowych, piaskowych formach służących wypalaniu żeliwa w temperaturze 1000 stopni; następnie żeliwne odlewy są szlifowane i wygładzane , po czym pokrywa się je 2 lub 3 warstwami gładkiej, połyskliwej porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturach przekraczających 800 stopni Celsjusza
  • dzięki tak przeprowadzonemu procesowi zewnętrzna warstwa porcelanowej emalii żeliwnych garnków Staub jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, odpryskiwanie, czy zarysowanie
  • fajansowa emalia, pokrywająca z zewnątrz żeliwne naczynia Staub, jest niezwykle wyrazista za sprawą naturalnych barwników i nakładania jej według zasad znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnątrz żeliwnych garnków Staub z linii Basil Green znajduje się z kolei matowa, porcelanowa emalia, która przypomina strukturą matowane szkliwo; powłoka ta ma właściwości antyadhezyjne, czyli jest trudna do zarysowania, zapobiega przywieraniu potraw, minimalizuje ilość oleju stosowanego do smażenia, duszenia i pieczenia - przyrządzanie potraw w żeliwnych naczyniach Staub jest zgodne z trendami zdrowego i niskokalorycznego gotowania
  • porcelanowa emalia wewnątrz naczyń Staub nie zmienia smaku, zapachu gotowanych, pieczonych, duszonych, czy smażonych potraw 
  • powłoka żeliwnych naczyń Staub posiada również właściwości antyalergiczne
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • francuskie żeliwo Staub, powlekane powłokami nieprzywierającymi, intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, dlatego też garnki te upodobali sobie koneserzy wyrazistych smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • naczynia Staub z linii Basil Green przeznaczone są do gotowania w minimalnej ilości wody – pokrywka przylega do garnka na tyle szczelnie, że para wodna zostaje zatrzymana w naczyniu; w ten sposób właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy zachowane są w potrawie, która charakteryzuje się doskonałym smakiem 
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika, jako że masywne ścianki i dno żeliwnych naczyń idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • stalowy, dodany do zestawu wkład ze specjalnym systemem otworów, pozwala na dietetyczne i bardzo zdrowe gotowanie potraw na parze
  • niezależnie od tego, czy przyrządza się na parze mięso, warzywa, czy kluski, potrawa powstanie wyjątkowo szybko, gdyż uderzenie pary pozwala gotować w najbardziej optymalnym środowisku

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub sprawdzą się doskonale na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • trzeba pamiętać, że naczynia z żeliwa muszą być nagrzewane stopniowo, stąd nie należy rozgrzewać ich na palnikach typu Boost
  • wyposażone w uchwyty z niklowanej stali pokrywki nadają się do przykrywania naczyń w trakcie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • do mycia naczyń Staub używa się tradycyjnych płynów, gdyż porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów
  • garnki Staub nadają się do mycia w zmywarce, jednak, w opinii naszego specjalisty, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie; porcelanową emalię myje się w mgnieniu oka nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
  • wkład powstał ze stali szlachetnej otoczonej żaroodpornym tworzywem
Cechy produktu
średnica: 26 cm
pojemność: 5,2 litra
waga: 5,5 kg
kolor: zielony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset