Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Cassis Signature - Francuski garnek z żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 3,3 l, Ø 22 cm

Sygnowane marką Le Creuset okrągłe garnki z serii Cassis Signature pozwolą wyczarować posiłek, którego nigdy się nie zapomni. A jeśli założyć, że można gotować w nich codziennie, przez całe dekady, każdego dnia będzie szansa na przeżywanie zupełnie nowych, smakowych doświadczeń.

Firma Le Creuset sięga, jak zwykle, po najwyższej jakości żeliwo, które tworzy szkielet garnków oraz po porcelanową glazurę, której właściwości nieprzywierające wspomagają smażenie, gotowanie i pieczenie. Do tego dochodzą potężne, wygodne uchwyty i znakomicie przylegająca do naczynia pokrywka, która sprawia, że w żeliwnych, porzeczkowych garnkach gotuje się wręcz błyskawicznie.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1340,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cassis Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Sięgający po żeliwne naczynia mistrzowie smaków z całego świata nieprzypadkowo wybierają produkty francuskiej firmy Le Creuset. Że...

Cena: 1610,00 PLN

Cassis Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Z garnków francuskiej firmy Le Creuset korzystają szefowie kuchni i mistrzowie gotowania na całym świecie, doceniając ich niepowta...

Cena: 1570,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Jedyny w swoim rodzaju garnek-brytfanna o smukłym kształcie i niezwykłych właściwości użytkowych. Stworzona przez renomowaną, fran...

Cena: 1415,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Patrząc na garnki z serii Cassis Signature, marki Le Creuset, wprawne oko doświadczonego kucharza z miejsca zauważy ich niepowtarz...

Cena: 1455,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • klasyczne, żeliwne naczynia najsłynniejszego producenta, francuskiej marki Le Creuset, zyskały w 2015 roku zupełnie nowe oblicze i ulepszone funkcjonalności
  • seria Signature, bo tak marka Le Creuset nazwała nowe, okrągłe i owalne garnki, charakteryzuje się, przede wszystkim, większymi aż o o 45% uchwytami, które łatwo chwyta się nawet grubymi rękawicami kuchennymi
  • lepsza jest również pokrywka – dokładniej i szczelniej przylega do brzegu naczynia, sprawiając, że witaminy i wartości odżywcze zostają w potrawie, nie uciekają z parą z garnka
  • dzięki większej ilości pary, która zachowana zostaje w żeliwnym naczyniu, Le Creuset zadbało o jeszcze zdrowsze przyrządzanie potraw
  • seria Signature charakteryzuje się też dużymi, bardzo wygodnymi, stalowymi uchwytami pokrywek, które pozwalają piec, czy zapiekać nawet w temperaturach przekraczających 240 stopni Celsjusza
  • ostatnia z nowości to udoskonalona powłoka nieprzywierająca wewnątrz naczyń – ceramiczna, porcelanowa emalia zyskała większą odporność na kwasy i zasady, jest twardsza i mniej podatna na uszkodzenia mechaniczne; nie wyblaknie nawet wtedy, gdy naczynia przez lata będą myte w zmywarce
  • dzięki nowej formule wewnętrzna powłoka naczyń Signature, marki Le Creuset, pozwala smażyć i dusić na jeszcze mniejszej ilości tłuszczu

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • legendarne, nieco rustykalne naczynia francuskiego producenta należą do jednych z najbardziej funkcjonalnych na świecie – można w nich gotować, piec, zapiekać, dusić, smażyć i serwować potrawy na stół
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki można przyrządzić niezwykle szeroki wachlarz różnorodnych potraw – od zup i sosów, przez pieczenie, zapiekanki, smażone ryby i mięsa, aż po ciasta, torty, pizzę, czy domowy chleb
  • doskonałą zaletą naczyń Cassis Signature jest fakt, iż sprawdzą się na każdym typie kuchenki – od gazowej, przez elektryczną, vitoceramiczną, po indukcję
  • garnki z żeliwa idealnie nadają się też do wszelkiego typu piekarników; trzeba tylko pamiętać, by wyłączyć funkcję mikrofal, jeśli jest dostępna w Państwa modelu piekarnika
  • stalowe uchwyty pokrywek gwarantują bezproblemowe zapiekanie w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza
  • trzeba pamiętać, by w naczyniach Le Creuset nie przechowywać potraw w lodówce
  • długo zachowujące ciepło naczynia Cassis Signature pozwalają wygodnie serwować potrawy wprost na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • naczynia z żeliwa określa się jako garnki z nieprzywierającą emalią – trzeba jednak mieć na względzie, że porcelanowa emalia, patent marki Le Creuset, w niczym nie przypomina emalii polskich naczyń – to warstwa szkła wypalanego w gigantycznych temperaturach i łączonego ze szkieletem naczyń (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • zarówno zewnętrzna warstwa porcelanowej, porzeczkowo-wrzosowej emalii, jak i wewnętrzna, nieprzywierająca, piaskowo-żółta warstwa są  bardzo odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • nieprzywierająca powłoka wewnątrz żeliwnych garnków Le Creuset pozwala na minimalne użycie tłuszczu
  • dzięki właściwościom żeliwa do potraw przyrządzanych w garnkach Le Creuset wystarczy dodać niewielką ilość soli, by były wystarczająco doprawione
  • w porcelanową powłokę, stopioną ze szkieletem naczynia, nie wnikają bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze, stąd można powiedzieć, iż francuskie naczynia mają właściwości antybakteryjne i antyalergiczne
  • żeliwo wzmaga potęgę i wyrazistość smaków i aromatów przyrządzanych w nim potraw, stąd dedykowane jest nade wszystko tym, którzy kochają przyprawiać, chętnie stosują marynaty, czy zalewy
  • masywne, ciężkie pokrywki doskonale przylegają do brzegów naczyń, dzięki czemu w naczyniach Le Creuset można zdrowo gotować w niewielkiej ilości wody
  • żeliwo doskonale oszczędza energię potrzebną do gotowania, czy smażenia i pieczenia – rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, stąd do przyrządzania potraw zużywa się niewiele energii
  • żeliwne naczynia nie tolerują szoku termicznego, dlatego rozgrzane garnki muszą ostygnąć, nim zostaną zalane zimną wodą

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo jest jednym z najbardziej ferromagnetycznych materiałów, stąd rewelacyjnie sprawdzi się na kuchni indukcyjnej
  • wszystkie pozostałe typy kuchenek również pozwalają na używanie żeliwa, które zapewni szybsze i skuteczniejsze gotowanie, niż inne materiały 
  • naczynia Signature z linii Cassis muszą rozgrzewać się stopniowo, dlatego nie wolno stawiać ich na palnikach z funkcją Boost
  • gdy żeliwny garnek rozgrzeje się, należy zmniejszyć moc palnika; zakumulowane ciepło pozwoli gotować, dusić, czy piec z mniejszym użyciem energii, kierując ciepło wprost w potrawę
  • należy uważać, by nie rozgrzewać na kuchence pustych naczyń, gdyż mogą się wypaczyć, czy pęknąć

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • by porcelanowa, nieprzywierająca powłoka całymi latami zachowała atrakcyjny wygląd, do mieszania warto stosować drewniane bądź syntetyczne utensylia
  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Cassis można myć w zmywarce, jednak mycie ręczne trwa zaledwie chwilę

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Cassis pokryte są na zewnątrz porcelanową, wrzosowo-porzeczkową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 22 cm
pojemność: 3,3 litra
waga: 3,8 kg
kolor: fioletowy, wrzosowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset