Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Cassis Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Powiedzenie „uczta dla oczu” stworzył na pewno ten, kto zobaczył wrzosowo-porzeczkowe, żeliwne naczynia Cassis, francuskiej marki Le Creuset. Ten kolor, przywodzący na myśl jagody ze śmietaną, czy owocowy koktajl, jest „pyszny” sam z siebie. Ale to tylko wstęp do prawdziwej uczty, którą zafunduje się podniebieniu, gotując, dusząc, zapiekając, czy piekąc przysmaki w żeliwnych garnkach Le Creuset. Dożywotnia gwarancja i odporna na uszkodzenia porcelanowa emalia na zewnątrz oraz powłoka nieprzywierająca wewnątrz tworzą z francuskich garnków elitę kuchennego świata.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1225,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cassis Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Głęboki aromat gorącego bulionu? Duszone, ze znawstwem przyprawiane, aromatyczne potrawy? Ukochany przez całą rodzinę „eintopf” z ...

Cena: 1725,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Sięgający po żeliwne naczynia mistrzowie smaków z całego świata nieprzypadkowo wybierają produkty francuskiej firmy Le Creuset. Że...

Cena: 1610,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Głęboka patelnia z serii Cassis Signature, renomowanej francuskiej firmy Le Creuset, to prawdziwy wulkan możliwości, który pozwala...

Cena: 1570,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Patrząc na garnki z serii Cassis Signature, marki Le Creuset, wprawne oko doświadczonego kucharza z miejsca zauważy ich niepowtarz...

Cena: 1455,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • klasyczne, żeliwne naczynia najsłynniejszego producenta, francuskiej marki Le Creuset, zyskały w 2015 roku zupełnie nowe oblicze i ulepszone funkcjonalności
  • seria Signature, bo tak marka Le Creuset nazwała nowe, okrągłe i owalne garnki, charakteryzuje się, przede wszystkim, większymi aż o o 45% uchwytami, które łatwo chwyta się nawet grubymi rękawicami kuchennymi
  • lepsza jest również pokrywka – dokładniej i szczelniej przylega do brzegu naczynia, sprawiając, że witaminy i wartości odżywcze zostają w potrawie, nie uciekają z parą z garnka
  • dzięki większej ilości pary, która zachowana zostaje w żeliwnym naczyniu, Le Creuset zadbało o jeszcze zdrowsze przyrządzanie potraw
  • seria Signature charakteryzuje się też dużymi, bardzo wygodnymi, stalowymi uchwytami pokrywek, które pozwalają piec, czy zapiekać nawet w temperaturach przekraczających 240 stopni Celsjusza
  • ostatnia z nowości to udoskonalona powłoka nieprzywierająca wewnątrz naczyń – ceramiczna, porcelanowa emalia zyskała większą odporność na kwasy i zasady, jest twardsza i mniej podatna na uszkodzenia mechaniczne; nie wyblaknie nawet wtedy, gdy naczynia przez lata będą myte w zmywarce
  • dzięki nowej formule wewnętrzna powłoka naczyń Signature, marki Le Creuset, pozwala smażyć i dusić na jeszcze mniejszej ilości tłuszczu

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • legendarne, nieco rustykalne naczynia francuskiego producenta należą do jednych z najbardziej funkcjonalnych na świecie – można w nich gotować, piec, zapiekać, dusić, smażyć i serwować potrawy na stół
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki można przyrządzić niezwykle szeroki wachlarz różnorodnych potraw – od zup i sosów, przez pieczenie, zapiekanki, smażone ryby i mięsa, aż po ciasta, torty, pizzę, czy domowy chleb
  • doskonałą zaletą naczyń Cassis Signature jest fakt, iż sprawdzą się na każdym typie kuchenki – od gazowej, przez elektryczną, vitoceramiczną, po indukcję
  • garnki z żeliwa idealnie nadają się też do wszelkiego typu piekarników; trzeba tylko pamiętać, by wyłączyć funkcję mikrofal, jeśli jest dostępna w Państwa modelu piekarnika
  • stalowe uchwyty pokrywek gwarantują bezproblemowe zapiekanie w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza
  • trzeba pamiętać, by w naczyniach Le Creuset nie przechowywać potraw w lodówce
  • długo zachowujące ciepło naczynia Cassis Signature pozwalają wygodnie serwować potrawy wprost na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • naczynia z żeliwa określa się jako garnki z nieprzywierającą emalią – trzeba jednak mieć na względzie, że porcelanowa emalia, patent marki Le Creuset, w niczym nie przypomina emalii polskich naczyń – to warstwa szkła wypalanego w gigantycznych temperaturach i łączonego ze szkieletem naczyń (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • zarówno zewnętrzna warstwa porcelanowej, porzeczkowo-wrzosowej emalii, jak i wewnętrzna, nieprzywierająca, piaskowo-żółta warstwa są  bardzo odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • nieprzywierająca powłoka wewnątrz żeliwnych garnków Le Creuset pozwala na minimalne użycie tłuszczu
  • dzięki właściwościom żeliwa do potraw przyrządzanych w garnkach Le Creuset wystarczy dodać niewielką ilość soli, by były wystarczająco doprawione
  • w porcelanową powłokę, stopioną ze szkieletem naczynia, nie wnikają bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze, stąd można powiedzieć, iż francuskie naczynia mają właściwości antybakteryjne i antyalergiczne
  • żeliwo wzmaga potęgę i wyrazistość smaków i aromatów przyrządzanych w nim potraw, stąd dedykowane jest nade wszystko tym, którzy kochają przyprawiać, chętnie stosują marynaty, czy zalewy
  • masywne, ciężkie pokrywki doskonale przylegają do brzegów naczyń, dzięki czemu w naczyniach Le Creuset można zdrowo gotować w niewielkiej ilości wody
  • żeliwo doskonale oszczędza energię potrzebną do gotowania, czy smażenia i pieczenia – rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, stąd do przyrządzania potraw zużywa się niewiele energii
  • żeliwne naczynia nie tolerują szoku termicznego, dlatego rozgrzane garnki muszą ostygnąć, nim zostaną zalane zimną wodą

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo jest jednym z najbardziej ferromagnetycznych materiałów, stąd rewelacyjnie sprawdzi się na kuchni indukcyjnej
  • wszystkie pozostałe typy kuchenek również pozwalają na używanie żeliwa, które zapewni szybsze i skuteczniejsze gotowanie, niż inne materiały 
  • naczynia Signature z linii Cassis muszą rozgrzewać się stopniowo, dlatego nie wolno stawiać ich na palnikach z funkcją Boost
  • gdy żeliwny garnek rozgrzeje się, należy zmniejszyć moc palnika; zakumulowane ciepło pozwoli gotować, dusić, czy piec z mniejszym użyciem energii, kierując ciepło wprost w potrawę
  • należy uważać, by nie rozgrzewać na kuchence pustych naczyń, gdyż mogą się wypaczyć, czy pęknąć

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • by porcelanowa, nieprzywierająca powłoka całymi latami zachowała atrakcyjny wygląd, do mieszania warto stosować drewniane bądź syntetyczne utensylia
  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Cassis można myć w zmywarce, jednak mycie ręczne trwa zaledwie chwilę

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Cassis pokryte są na zewnątrz porcelanową, wrzosowo-porzeczkową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 20
pojemność: 2,4 litra
waga: 3,05 kg
kolor: fioletowy, wrzosowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset