Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Żeliwny, owalny garnek z kolorowego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 8 l, 37 cm

Mistrzowskie gotowanie, czy pieczenie wymaga mistrzowskich naczyń. Z takiego założenia wyszła francuska marka Staub, powierzając współprojektowanie swoich żeliwnych garnko-brytfann najsłynniejszym kucharzom świata. Niezwykle piękne, powlekane ceramicznymi emaliami naczynia z linii Cherry kryją w sobie ceramiczną, porcelanową powłokę nieprzywierającą, która znacznie obniża zapotrzebowanie na tłuszcz. Owalne, żeliwne garnko-brytfanny sprawdzą się na kuchence i w piekarniku. W jednym owalnym naczyniu można gotować, dusić, piec i serwować potrawy na stół.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1499,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1165,00 PLN

Cherry - Żeliwny pomidor, garnek z nieprzywierającą glazurą, 2,5 l, 25 cm

Najpiękniejszy pomidor świata jest nie tylko apetyczny, ale i bardzo funkcjonalny. Żeliwne naczynie słynnej francuskiej marki Stau...

Cena: 1099,00 PLN

Cherry - Owalny mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, 11 cm

Maleńkie, wyraziście czerwone mini-garnki z żeliwa, francuskiej marki Staub, dedykowane serwowaniu wprost na stół gotowanych, dusz...

Cena: 269,00 PLN

Cherry - Patelnia grillowa z nieprzywierającego żeliwa, American Grill, 30 x 30 cm

Przyjaciółka zdrowego żywienia, miłośniczka aromatycznych mięs, charakterystycznie smakujących warzyw, czy wykwintnych ryb – żeliw...

Cena: 759,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnko-brytfann marki Staub

  • wyprodukowane przez francuską markę Staub żeliwne, owalne naczynia z linii Cherry są nadzwyczaj uniwersalne z racji, między innymi, pokrywającej je porcelanowej, nieprzywierającej emalii – idealnie spełnią się zarówno w roli tradycyjnych brytfann, jak i garnków
  • można w nich przygotować zupę, dania jednogarnkowe, zapiekankę, pieczeń itp. – są nadzwyczaj wręcz wielofunkcyjne
  • żeliwne, owalne naczynia Cherry, marki Staub, posłużą idealnie na każdym typie kuchenki i w każdym piekarniku
  • trzeba pamiętać, by nie włączać funkcji mikrofal, gdy wstawimy do piekarnika żeliwną brytfannę
  • w żeliwnych naczyniach Staub można serwować potrawy bezpośrednio na stół i przez krótki czas przechowywać w nich potrawy w lodówce (nie dłużej niż dzień)

Właściwości żeliwnych garnko-brytfann Staub

  • wyjątkową jakość żeliwnych, owalnych naczyń Staub potwierdza fakt, że zostały stworzone przy udziale nagrodzonych gwiazdkami Michelin’a mistrzów kuchni, którzy dopracowywali techniczne szczegóły garnków – m.in. pokrywek z wypustkami, które zwiększają obieg pary w naczyniu 
  • naczynia Staub powstają w bardzo restrykcyjnym procesie produkcji, który rozpoczyna się w jednorazowych, piaskowych formach służących wypalaniu żeliwa w temperaturze 1000 stopni; następnie żeliwne odlewy są szlifowane i wygładzane , po czym pokrywa się je 2 lub 3 warstwami gładkiej, połyskliwej porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturach przekraczających 800 stopni Celsjusza
  • dzięki tak przeprowadzonemu procesowi zewnętrzna warstwa porcelanowej emalii żeliwnych, owalnych garnków Staub jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, odpryskiwanie, czy zarysowanie
  • fajansowa emalia, pokrywająca z zewnątrz żeliwne brytfanny Staub, jest niezwykle wyrazista za sprawą naturalnych barwników i nakładania jej według zasad znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnątrz żeliwnych garnków Staub z linii Cherry znajduje się z kolei matowa, porcelanowa emalia, która przypomina strukturą matowane szkliwo; powłoka ta ma właściwości antyadhezyjne, czyli jest trudna do zarysowania, zapobiega przywieraniu potraw, minimalizuje ilość oleju stosowanego do smażenia, duszenia i pieczenia - przyrządzanie potraw w żeliwnych naczyniach Staub jest zgodne z trendami zdrowego i niskokalorycznego gotowania
  • porcelanowa emalia wewnątrz naczyń Staub nie zmienia smaku, zapachu gotowanych, pieczonych, duszonych, czy smażonych potraw 
  • powłoka żeliwnych naczyń Staub posiada również właściwości antyalergiczne
  • do mieszania w żeliwnych garnko-brytfannach, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • francuskie żeliwo Staub, powlekane powłokami nieprzywierającymi, intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, dlatego też garnki te upodobali sobie koneserzy wyrazistych smaków
  • żeliwne, owalne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • naczynia Staub z linii Cherry przeznaczone są do gotowania w minimalnej ilości wody – pokrywka przylega do garnka na tyle szczelnie, że para wodna zostaje zatrzymana w naczyniu; w ten sposób właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy zachowane są w potrawie, która charakteryzuje się doskonałym smakiem 
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika, jako że masywne ścianki i dno żeliwnych naczyń idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub sprawdzą się doskonale na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • owalne, żeliwne garnko-brytfanny nagrzeją się równomiernie nawet na kwadratowym, czy okrągłym palniku; nie gra roli, czy naczynia mieszczą się na polu grzewczym, czy nieco wystają poza jego obrys
  • trzeba pamiętać, że naczynia z żeliwa muszą być nagrzewane stopniowo, stąd nie należy rozgrzewać ich na palnikach typu Boost
  • wyposażone w uchwyty z niklowanej stali pokrywki nadają się do przykrywania naczyń w trakcie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnko-brytfann Staub z emaliowanego żeliwa

  • do mycia brytfann Staub używa się tradycyjnych płynów, gdyż porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów
  • garnki Staub nadają się do mycia w zmywarce, jednak, w opinii naszego specjalisty, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie; porcelanową emalię myje się w mgnieniu oka nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
długość: 37 cm
pojemność: 8 litrów
waga: 8,7 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset