Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Żeliwny pomidor, garnek z nieprzywierającą glazurą, 2,5 l, 25 cm

Najpiękniejszy pomidor świata jest nie tylko apetyczny, ale i bardzo funkcjonalny. Żeliwne naczynie słynnej francuskiej marki Staub – Pomidor – urzeka głęboką czerwienią i perfekcyjnie pomidorowym kształtem. Zapytacie – co począć z żeliwnym pomidorem? Pomidorowa w pomidorze, zapiekanka z pomidorów albo patera na pomidory – to tylko kilka pomysłów. A może, na przekór – spróbować ugotować ogórkową w pomidorze, stworzyć pyszną, aromatyczną zapiekankę z makaronem albo – to propozycja dla odważnych – zaserwować wprost na stół poncz, czy lody w pomidorowym cudeńku.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1099,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Żeliwny wok z pokrywą; porcelanowa, nieprzywierająca glazura, 5,7 l, Ø 37 cm

Wszystko, co najlepsze w orientalnej kuchni można łatwo przenieść we własne progi. Za sprawą żeliwnych woków z linii Cherry, franc...

Cena: 999,00 PLN

Cherry Chistera - Francuska, głęboka, żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Baskijski sport stał się inspiracją do stworzenia unikatowych pokrywek żeliwnych, głębokich patelni marki Staub. Specjalnie formow...

Cena: 939,00 PLN

Cherry - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 999,00 PLN

Cherry - Żeliwny, emaliowany garnek z nieprzywierającą glazurą, 8,4 l, Ø 30 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1299,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • wyprodukowane przez francuską markę Staub żeliwne naczynia z linii Cherry są nadzwyczaj uniwersalne z racji, między innymi, pokrywającej je porcelanowej, nieprzywierającej emalii – nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku
  • żeliwne, doskonale uformowane naczynie w formie pomidora, marki Staub, posłuży idealnie na każdym typie kuchenki i w każdym piekarniku
  • trzeba pamiętać, by nie włączać funkcji mikrofal, gdy wstawimy do piekarnika żeliwny garnek
  • w żeliwnych naczyniach Staub można serwować potrawy bezpośrednio na stół i przez krótki czas przechowywać w nich potrawy w lodówce (nie dłużej niż dzień)

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • wyjątkową jakość żeliwnych naczyń Staub potwierdza fakt, że zostały stworzone przy udziale nagrodzonych gwiazdkami Michelin’a mistrzów kuchni, którzy dopracowywali techniczne szczegóły garnków – m.in. specjalnie formowanych pokrywek, które zwiększają obieg pary w naczyniu 
  • naczynia Staub powstają w bardzo restrykcyjnym procesie produkcji, który rozpoczyna się w jednorazowych, piaskowych formach służących wypalaniu żeliwa w temperaturze 1000 stopni; następnie żeliwne odlewy są szlifowane i wygładzane, po czym pokrywa się je 2 lub 3 warstwami gładkiej, połyskliwej porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturach przekraczających 800 stopni Celsjusza
  • dzięki tak przeprowadzonemu procesowi zewnętrzna warstwa porcelanowej emalii żeliwnych garnków Staub jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, odpryskiwanie, czy zarysowanie
  • fajansowa emalia, pokrywająca z zewnątrz żeliwne naczynia Staub, jest niezwykle wyrazista za sprawą naturalnych barwników i nakładania jej według zasad znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnątrz żeliwnych garnków Staub z linii Cherry znajduje się z kolei matowa, porcelanowa emalia, która przypomina strukturą matowane szkliwo; powłoka ta ma właściwości antyadhezyjne, czyli jest trudna do zarysowania, zapobiega przywieraniu potraw, minimalizuje ilość oleju stosowanego do smażenia, duszenia i pieczenia - przyrządzanie potraw w żeliwnych naczyniach Staub jest zgodne z trendami zdrowego i niskokalorycznego gotowania
  • porcelanowa emalia wewnątrz naczyń Staub nie zmienia smaku, zapachu gotowanych, pieczonych, duszonych, czy smażonych potraw 
  • powłoka żeliwnych naczyń Staub posiada również właściwości antyalergiczne
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • francuskie żeliwo Staub, powlekane powłokami nieprzywierającymi, intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, dlatego też garnki te upodobali sobie koneserzy wyrazistych smaków
  • naczynia Staub z linii Cherry przeznaczone są do gotowania w minimalnej ilości wody – pokrywka przylega do garnka na tyle szczelnie, że para wodna zostaje zatrzymana w naczyniu; w ten sposób właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy zachowane są w potrawie, która charakteryzuje się doskonałym smakiem 
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika, jako że masywne ścianki i dno żeliwnych naczyń idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub sprawdzą się doskonale na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • trzeba pamiętać, że naczynia z żeliwa muszą być nagrzewane stopniowo, stąd nie należy rozgrzewać ich na palnikach typu Boost
  • wyposażone w uchwyty z niklowanej stali pokrywki nadają się do przykrywania naczyń w trakcie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • do mycia naczynia Pomidor, marki Staub, używa się tradycyjnych płynów, gdyż porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów
  • garnki Staub nadają się do mycia w zmywarce, jednak, w opinii naszego specjalisty, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie; porcelanową emalię myje się w mgnieniu oka nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
długość: 25 cm
długość dna (przestrzeń robocza): 16 cm
pojemność: 2,5 litra
waga: 4,0 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset