Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cinnamon - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Mini-pomysł na wielki smak – maleńkie żeliwne naczynia mini-Cocotte, francuskiej marki Staub, to najprostszy sposób na wykwintne zaserwowanie pieczonych, duszonych, czy gotowanych przystawek. Francuskie żeliwo z linii Cinnamon powlekane jest z zewnątrz kilkoma warstwami niezwykle eleganckiej, trwałej, porcelanowej emalii. W środku mini-garnki z żeliwa posiadają nieprzywierającą powłokę. Marka Staub, powszechnie uznawana za producenta najpiękniejszego żeliwa, oferuje dożywotnią gwarancję na swoje luksusowe, perfekcyjnie odlane naczynia.

Producent
Staub
Seria
Staub Cinnamon
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
289,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cinnamon - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 1099,00 PLN

Cinnamon - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 1199,00 PLN

Cinnamon - Klasyczny, owalny garnek z francuskiego żeliwa, powłoka nieprzywierająca, 5,4 l, 31 cm

Kulinarne pasje stworzyły potrzebę zaistnienia takich naczyń, które będą możliwie najbardziej uniwersalne. I tak w żeliwnych, owal...

Cena: 1299,00 PLN

Cinnamon - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 1255,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków mini-Cocotte marki Staub

  • żeliwne mini-garnki, francuskiej marki Staub, służą, z racji niewielkiej pojemności, do przyrządzania pieczonych, gotowanych bądź duszonych zakąsek, czy przystawek dla jednej osoby
  • w żeliwnych garnkach mini-Cocotte można przyrządzać crème brûlée, czy pasztety, bądź zapiekanki z, np., owoców morza
  • mini-garnki z pokrytego wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwa mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół – pięknie zaprezentują się na talerzu zaproszonego na obiad, czy bankiet gościa
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • mini-garnek z powlekanego porcelanową emalią żeliwa nadaje się idealnie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych mini-garnków Staub

  • luksusowe linie naczyń francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne, luksusowe naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • garnki marki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego żeliwnych naczyń można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja mini-garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
średnica: 10 cm
pojemność: 0,25 litra
waga: 0,7 kg
kolor: brązowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset