Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Coastal Blue - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 1,8 l, Ø 18 cm

Naczynia dla romantyków i marzycieli, czyli tych wszystkich, którzy w gotowaniu dostrzegają wiele więcej, niż tylko sposób na zaspokojenie głodu. Wyjątkowo nostalgiczna, ale nie melancholijna barwa żeliwnych naczyń Coastal Blue, marki Le Creuset, skłoni do twórczego gotowania, duszenia, pieczenia oraz zapiekania w piekarniku i tych codziennych, i tych najbardziej wysublimowanych potraw. Genialnie sprawdzająca się powłoka nieprzywierająca wewnątrz naczyń stworzona została z nakładanych na siebie warstw płatków szkła, które stopiono z żeliwnym szkieletem garnków Coastal Blue. Dożywotnia gwarancja pozwala cieszyć się legendarnym żeliwem Le Creuset przez całe dekady.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
820,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Coastal Blue Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

George Bernard Shaw stwierdził, że nie ma na świecie bardziej szczerej miłości, niż ta do jedzenia. Założymy się o wiele, że wypow...

Cena: 1610,00 PLN

Coastal Blue Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Kolory wspomnień o nadmorskich wakacjach – urocza seria owalnych garnko-brytfann, Coastal Blue, marki Le Creuset – przypomni chwil...

Cena: 1415,00 PLN

Coastal Blue Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żyć się bez nich nijak nie da! Tak mówią wszyscy, którzy spróbowali kuchni w wydaniu Le Creuset. Żeliwne brytfanny-garnki, czyli p...

Cena: 1570,00 PLN

Coastal Blue Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Naczynia dla romantyków i marzycieli, czyli tych wszystkich, którzy w gotowaniu dostrzegają wiele więcej, niż tylko sposób na zasp...

Cena: 1225,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • najbardziej znane żeliwne naczynia świata, okrągłe i owalne garnki francuskiej marki Le Creuset pełnią też funkcję brytfann, gdyż zostały tak zaprojektowane, by w jednym naczyniu można było gotować zupy, sosy, czy potrawy jednogarnkowe, dusić mięsa i warzywa, smażyć i obsmażać wszelkiego typu ryby, czy mięsa oraz piec i zapiekać potrawy w piekarniku
  • w żeliwnych garnkach i brytfannach Le Creuset można nie tylko przygotowywać pieczenie, nadziewane mięsa, przyrządzać zapiekanki, ale i piec chleb, wszelkiego typu pasztety, czy nawet ciasta lub biszkopt na tort
  • garnki i brytfanny z żeliwa posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • wyposażone w stalowe uchwyty żeliwne pokrywki garnków linii Coastal Blue mogą być używane w piekarniku w temperaturach przewyższających nawet 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach Le Creuset nie należy przechowywać potraw w lodówce dłużej niż dobę
  • żeliwne, emaliowane garnki z powłoką nieprzywierającą doskonale akumulują ciepło, stąd można serwować w nich potrawy bezpośrednio na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne naczynia Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych garnków do gotowania, duszenia, pieczenia, serwowania, a nawet smażenia
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz naczyń zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia, duszenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne garnki z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • garnki Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich naczyń Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • dzięki ciężkim, żeliwnym, dobrze przylegającym do brzegów naczyń pokrywkom w garnkach Le Creuset gotuje się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd gotuje się w nim na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących naczyń z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd garnków Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno nagrzewać pustych garnków, czy brytfann, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • garnki i brytfanny z żeliwa nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Coastal Blue pokryte są na zewnątrz porcelanową, błękitną, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 18 cm
pojemność: 1,8 litra
waga: 2,55 kg
kolor: niebieski, błękitny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset