Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Coastal Blue Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

George Bernard Shaw stwierdził, że nie ma na świecie bardziej szczerej miłości, niż ta do jedzenia. Założymy się o wiele, że wypowiadając te słowa, miał na myśli jedzenie przygotowywane w żeliwnych garnkach z powłoką nieprzywierającą. Każdy, kto spróbował zupy, pieczeni, zapiekanki, czy innej, nawet najprostszej potrawy, przyrządzonej w żeliwnym naczyniu marki Le Creuset, zgodzi się z pisarzem. Francuskie żeliwo jest nadzwyczaj zdolne – przetwarza zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Gdy jednak korzysta się z żeliwnych, francuskich naczyń Le Creuset z linii Coastal Blue, uczta dla zmysłów zaczyna się jeszcze przed samym obiadem. Forma i kolor żeliwnego garnka sprawiają, że chce się jeść. I gotować. I znowu jeść.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1610,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Coastal Blue Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Naczynia dla romantyków i marzycieli, czyli tych wszystkich, którzy w gotowaniu dostrzegają wiele więcej, niż tylko sposób na zasp...

Cena: 1225,00 PLN

Coastal Blue Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Naczynia francuskiego mistrza odmieniania kuchni – marki Le Creuset – mają na imię „tajemnica” i „niespodzianka”. Każdy, kto choć ...

Cena: 1725,00 PLN

Coastal Blue Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Okazuje się, że nawet najtęższe umysły tego świata czasem nie mają racji. Jesteśmy przekonani, że Sokrates, twierdząc, że „Człowie...

Cena: 1570,00 PLN

Coastal Blue Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Mieć w kuchni żeliwne, owalne naczynie słynnego francuskiego producenta, marki Le Creuset, to prawdziwy przywilej. Można wtedy zal...

Cena: 1265,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • rok 2015 przyniósł wszystkim pasjonatom gotowania w kolorowych, żeliwnych naczyniach francuskiej marki Le Creuset wielką niespodziankę – po kilku dekadach producent zdecydował się na ulepszenie swoich kultowych garnków, brytfann i patelni, nazywając je Signature
  • najważniejsza zmiana dotyczy wewnętrznej, ceramicznej, nieprzywierającej powłoki, która zyskała większą odporność na kwasy, zasady, blaknięcie i, co ważne, uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • dodatkową zaletą nowej powłoki naczyń Signature jest możliwość smażenia, czy duszenia na jeszcze mniejszej ilości tłuszczu
  • zmodyfikowano uchwyty naczyń, które zostały powiększone o, aż, 45%, dzięki czemu zniknął problem niewygodnego chwytania rozgrzanych, żeliwnych garnków grubymi rękawicami kuchennymi
  • przeprojektowana została pokrywka – teraz jeszcze lepiej i dokładniej przylega do brzegu naczynia, w efekcie czego zmniejsza wydostawanie się pary na zewnątrz; dzięki tej zmianie potrawy przyrządzane w garnkach Le Creuset są zdrowsze, lepiej nawilżone, wyraźniej smakujące i bardziej aromatyczne
  • zmieniły się również uchwyty pokrywek – obecnie mamy do dyspozycji potężne, stalowe, masywne i bardzo wygodne gałki, które łatwo chwycić nawet rękawicą kuchenną
  • stalowe uchwyty pokrywek pozwalają na pieczenie i zapiekanie w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • garnki do wszystkiego – tak można określić żeliwne naczynia Coastal Blue z kolekcji Signature – dzięki specyfice samego żeliwa i wyśmienitej, porcelanowej, nieprzywierającej powłoce można w nich gotować, dusić, smażyć, piec, zapiekać wszystko, co przyjdzie na myśl
  • pasjonatów Le Creuset nie dziwi, że ten sam garnek nadaje się do gotowania zup, przyrządzania sosów, potraw jednogarnkowych, zapiekanek, potraw wegetariańskich, pieczenia mięs, ryb, drobiu, czy nawet pieczenia domowego chleba, pizzy albo i ciast 
  • żeliwne garnki, brytfanny i patelnie Coastal Blue Signature można wykorzystać na każdym typie kuchenki – od gazowej, przez vitoceramiczną, elektryczną, po sensorową, czy indukcyjną
  • francuskie, żeliwne naczynia mogą być używane w każdego typu piekarniku, przy wyłączonej opcji mikrofal (jeśli taka jest dostępna w Państwa urządzeniu)
  • stalowe uchwyty pokrywek, wytrzymujące temperatury powyżej 240 stopni Celsjusza, pozwalają na swobodne, pełne ekspresji i eksperymentów pieczenie
  • trzeba pamiętać, że w naczyniach Le Creuset nie przechowuje się potraw w lodówce
  • garnki Coastal Blue Signature umożliwiają serwowanie na stół potraw - nagrzane żeliwo bardzo długo zachowuje ciepło

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • to, co wyróżnia Le Creuset w świecie doskonałego żeliwa – to ulepszona przez producenta, opatentowana powłoka nieprzywierająca, która powstaje na bazie wypalanych w gigantycznych temperaturach płatków szkła, które stapiają się z żeliwnym szkieletem 
  • nazywana porcelanową emalią (od angielskiego określenia „cast enameled iron”) nieprzywierająca powłoka naczyń Le Creuset przypomina połyskliwą, gładką, nadzwyczaj twardą glazurę, nie ma z kolei kompletnie nic wspólnego ze znaną w Polsce odpryskującą z naczyń emalią
  • wewnętrzna, piaskowo-żółta powłoka, która wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw, jest odporna na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • pozbawiona porów, stworzona na bazie naturalnych barwników porcelanowa, nieprzywierająca emalia ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne
  • bezpieczna dla zdrowia powłoka pozwala smażyć i dusić z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu
  • zewnętrzna warstwa błękitno-białej, połyskliwej porcelanowej emalii jest również niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • masywne, żeliwne pokrywki szczelnie przylegają do brzegów naczyń, umożliwiając zdrowe gotowanie w niewielkiej, czy minimalnej ilości wody
  • z racji faktu, iż żeliwo rozgrzewa się doskonale szybko i bardzo długo akumuluje ciepło, w tego typu garnkach można przyrządzać różnorodne potrawy, wykorzystując minimum energii
  • luksusowe, francuskie żeliwo nie toleruje szoku termicznego, stąd rozgrzane garnki, brytfanny, czy patelnie muszą ostygnąć, nim zostaną zalane zimną wodą

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • połączenie żeliwnych naczyń z kuchnią indukcyjną daje oszałamiające wręcz efekty, co nie zmienia faktu, że wszelkie starsze typy kuchenek równie sprawnie pozwolą używać francuskich, kolorowych, emaliowanych garnków
  • użytkownicy indukcji powinni pamiętać, iż garnki, brytfanny i patelnie Signature z linii Coastal Blue trzeba rozgrzewać stopniowo – nie zaleca się używania funkcji Boost
  • gdy naczynia rozgrzeją się odpowiednio, sugerujemy zmniejszenie mocy płomienia, czy palnika; żeliwo zakumulowało dostateczną ilość ciepła, więc nie potrzeba rozgrzewać go ponad miarę
  • należy pamiętać, że francuskich, żeliwnych naczyń nie nagrzewa się pustych – żeliwo może się wypaczyć bądź pęknąć (to samo grozi przegrzewanemu często żeliwu)

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • by piaskowo-żółta, wewnętrzna powłoka była przez długie lata estetyczna, do mieszania w żeliwnych naczyniach warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów
  • garnki Coastal Blue można myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Coastal Blue pokryte są na zewnątrz porcelanową, błękitną, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 26 cm
pojemność: 5,3 litra
waga: 5,2 kg
kolor: niebieski, błękitny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset