Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Cotton Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Przytulna biel bawełny kojarzy się z miękkością i delikatnością. W przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset z linii Cotton „bawełniana” biel zyskała nowego, ponadczasowego znaczenia. To, co delikatne, połączone zostało z masywnym, potężnym żeliwem, które, mając wieczystą gwarancję i szereg niezwykłych właściwości, staje się wymarzonym sprzętem dla kochających gotować. Nieprzywierająca, porcelanowa emalia wewnątrz żeliwnych naczyń Le Creuset z udoskonalonej kolekcji Signature pozwala zminimalizować zużycie oleju, by potrawy były jeszcze zdrowsze i doskonalej smakowały. Żeliwne naczynia Cotton to kolejna wariacja na temat garnków, czy brytfann, które nigdy nie odejdą do lamusa.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1225,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cotton Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Żeliwny garnek z serii Cotton Signature, firmy Le Creuset, to nieoceniony skarb w codziennej przygodzie z gotowaniem, smażeniem, p...

Cena: 1725,00 PLN

Cotton Signature - Owalny garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 2,6 l, 23 cm

Wykonane z żeliwa, posiadające porcelanową powłokę owalne żeliwne brytfanny z serii Cotton Signature, marki Le Creuset, z powodzen...

Cena: 1110,00 PLN

Cotton Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Gotowanie na najwyższych obrotach będzie zawsze intrygujące, jeżeli korzysta się z garnka Cotton Signature, francuskiej marki Le C...

Cena: 1455,00 PLN

Cotton Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Aluminiowy garnek znów się spalił? Do patelni przywiera każde danie, a wskazane jest ograniczanie niezdrowych tłuszczy? Czasem, ch...

Cena: 1415,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • słynne, kolorowe żeliwne garnki marki Le Creuset, doczekały się w 2015 roku nowej odsłony – seria Signature posiada szereg udogodnień, które sprawiły, że te wielofunkcyjne naczynia stały się jeszcze bardziej atrakcyjne
  • pierwsza ze zmian dotyczy wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej powłoki, która jest obecnie bardziej odporna na uszkodzenia, kwasy i zasady oraz blaknięcie
  • ulepszona powłoka pozwala też smażyć, czy dusić z jeszcze mniejszą ilością tłuszczu
  • w serii Signature znaleźć można naczynia z powiększonymi o 45% uchwytami, które teraz wiele łatwiej jest chwycić grubymi rękawicami kuchennymi
  • zmodyfikowana pokrywka szczelniej przylega do brzegu naczyń, zwiększając obieg pary i pozwalając na zdrowsze, bardziej aromatyczne gotowanie – właściwości odżywcze i witaminy pozostają wewnątrz potrawy, nie uciekają z parą
  • ostatnia zmiana dotyczy stalowych, masywnych, bardzo wygodnych uchwytów pokrywek, które znajdziemy w garnkach, brytfannach i głębokich patelniach; uchwyty odporne są na temperatury powyżej 240 stopni Celsjusza, co pozwala na wiele więcej kulinarnych eksperymentów w czasie pieczenia, czy zapiekania potraw w piekarniku

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • żeliwne naczynia Cotton, z kolekcji Signature, pozwalają przyrządzić niemal każdą potrawę świata; gotowane, duszone, smażone, pieczone, czy zapiekane pyszności można wycarować za sprawą jednego naczynia
  • w okrągłych, czy owalnych naczyniach Le Creuset można, co ciekawe, piec domowy chleb, pizzę, czy ciasta
  • długo zachowujące ciepło żeliwne garnki pozwalają wygodnie serwować potrawy wprost na stół
  • żeliwne garnki to prawdziwi mistrzowie kuchni – można ich używać na każdym typie kuchenki i w każdym piekarniku (przy wyłączonej funkcji mikrofal)
  • istotnym jest, by w żeliwnych naczyniach nie przechowywać potraw w lodówce

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • linia Cotton wyraziście odróżnia się od innych kolekcji kolorowych naczyń francuskiego producenta – jest matowa na zewnątrz (w tym akurat jest bliska również matowej serii Satin Black)
  • wewnątrz żeliwnych naczyń znajdziemy opatentowaną przez Le Creuset niezwykle twardą powłoką ceramiczną, która powstaje na bazie wypalanych w ogromnych temperaturach płatków szkła – w trakcie tego procesu szkło stapia się z żeliwnym szkieletem
  • wewnętrzna powłoka, tzw. porcelanowa emalia pokrywająca żeliwne naczynia (od angielskiego określenia „cast enameled iron”) przypomina połyskliwą, gładką, bardzo twardą glazurę; porcelanowa emalia francuskich naczyń Le Creuset nie ma zupełnie nic wspólnego ze znaną w Polsce odpryskującą z naczyń emalią
  • piaskowo-żółta, nieprzywierająca powłoka wydatnie wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw
  • powstała na bazie naturalnych barwników powłoka jest odporna na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie; ma też właściwości antyalergiczne i antybakteryjne
  • istotą tej powłoki jest to, iż pozwala smażyć i dusić z minimalnym dodatkiem tłuszczu
  • zewnętrzna warstwa matowo-białej porcelanowej emalii jest również niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • doskonale dopasowane, ciężkie, żeliwne pokrywki szczelnie przylegają do brzegów naczyń, pozwalając zdrowo gotować w niewielkiej lub nawet minimalnej ilości wody
  • naczynia Le Creuset to prawdziwi mistrzowie ekonomicznego gotowania – nagrzewają się niezwykle szybko (a na indukcji wręcz błyskawicznie), bardzo długo zachowują ciepło, pozwalając gotować, czy piec z użyciem minimalnej ilości energii
  • luksusowe, francuskie żeliwo nie toleruje szoku termicznego, stąd rozgrzane garnki, brytfanny, czy patelnie muszą ostygnąć, nim zostaną zalane zimną wodą

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset 

  • żeliwo jest jednym z najlepszych ferromagnetycznych materiałów świata, więc doskonale współpracuje z kuchnią indukcyjną
  • francuskie żeliwo sprawdzi się  również na każdej innej kuchence
  • trzeba pamiętać, by żeliwne garnki, brytfanny i patelnie Signature z linii Cotton rozgrzewać stopniowo na kuchni indukcyjnej – nie zaleca się używania funkcji Boost
  • po rozgrzaniu warto zmniejszyć moc palnika do minimum, co wystarczy do doskonałego gotowania, czy duszenia bądź smażenia
  • francuskich, żeliwnych naczyń nie nagrzewa się pustych – żeliwo może się wypaczyć bądź pęknąć (to samo grozi przegrzewanemu często żeliwu)

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • elegancka, wewnętrzna, piaskowo-żółta powłoka przez długie lata będzie estetyczna, jeśli do mieszania w żeliwnych naczyniach używać będziemy drewnianych lub syntetycznych utensyliów
  • garnki Cotton można myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Cotton pokryte są na zewnątrz porcelanową, białą, matową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 20 cm
pojemność: 2,4 litra
waga: 3,05 kg
kolor: biały
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset