Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Dark Blue - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Serwowanie w prawdziwie francuskim stylu umożliwią urocze, maleńkie żeliwne garnki mini-Cocotte, marki Staub. Ten znany na świecie producent luksusowego żeliwa oferuje miłośnikom wyrazistych smaków genialnie uniwersalne naczynia, które, choć maleńkie, pozwalają gotować, dusić, zapiekać, czy piec smakowite przystawki dla jednej osoby w mini-garnku. Piękna, granatowa emalia na zewnątrz, w połączeniu z funkcjonalną, nieprzywierającą, ceramiczną emalią wewnątrz naczyń tworzy z nich prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Całości dopełnia dożywotnia gwarancja.

Producent
Staub
Seria
Staub Dark Blue
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
289,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Dark Blue - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Urzekające głębokim granatem porcelanowej, ceramicznej emalii doskonałej jakości francuskie, żeliwne naczynia marki Staub uznawane...

Cena: 1399,00 PLN

Dark Blue - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1199,00 PLN

Dark Blue - Owalny, francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca powłoka, 4,2 l, 29 cm

Urzekające głębokim granatem porcelanowej, ceramicznej emalii doskonałej jakości francuskie, żeliwne naczynia marki Staub uznawane...

Cena: 1199,00 PLN

Dark Blue - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 999,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków mini-Cocotte marki Staub

  • żeliwne mini-garnki, francuskiej marki Staub, służą, z racji niewielkiej pojemności, do przyrządzania pieczonych, gotowanych bądź duszonych zakąsek, czy przystawek dla jednej osoby
  • w żeliwnych garnkach mini-Cocotte można przyrządzać crème brûlée, czy pasztety, bądź zapiekanki z, np., owoców morza
  • mini-garnki z pokrytego wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwa mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół – pięknie zaprezentują się na talerzu zaproszonego na obiad, czy bankiet gościa
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • mini-garnek z powlekanego porcelanową emalią żeliwa nadaje się idealnie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych mini-garnków Staub

  • luksusowe linie naczyń francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne, luksusowe naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

 

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • garnki marki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego żeliwnych naczyń można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja mini-garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
średnica: 10 cm
pojemność: 0,25 litra
waga: 0,7 kg
kolor: niebieski, błękitny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset