Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Dark Blue - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5 l, Ø 26 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą dożywotnią gwarancją. Piękna, porcelanowa emalia linii Dark Blue urzeka głębokim granatem nocnego nieba. Wyśmienitej jakości powłoka nieprzywierająca sprawia, że gotowanie, duszenie, czy pieczenie w tych naczyniach jest dziecinnie wręcz proste i arcyprzyjemne. Stworzone we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami świata pokrywki z systemem wypustek pozwalają zachować w potrawie wszystko, co najważniejsze dla jej smaku i aromatu. Dodatkowym atutem żeliwnego naczynia jest stalowy wkład do zdrowego gotowania na parze.

Producent
Staub
Seria
Staub Dark Blue
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1299,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Dark Blue Bouillabaisse - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 4,6 l, Ø 28 cm

Francuska kuchnia nie byłaby, być może, tak wyszukana i znana, gdyby nie słynęła, między innymi, z rybnej zupy Bouillabaisse. Ta z...

Cena: 1299,00 PLN

Dark Blue - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1255,00 PLN

Dark Blue - Żeliwny, emaliowany garnek z nieprzywierającą glazurą, 8,4 l, Ø 30 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1399,00 PLN

Dark Blue - Owalny, francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca powłoka, 4,2 l, 29 cm

Urzekające głębokim granatem porcelanowej, ceramicznej emalii doskonałej jakości francuskie, żeliwne naczynia marki Staub uznawane...

Cena: 1199,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • żeliwne  garnki, z dostosowanym do nich wkładem do gotowania na parze, stworzone przez francuską markę Staub, służą zarówno do klasycznego gotowania, duszenia oraz pieczenia wszelkiego typu potraw – przez zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki, po pieczenie
  • stalowy wkład służy do gotowania na parze jarzyn, mięsa, pulpetów, ryb, gołąbków itp.
  • naczynia Staub są jednymi z najbardziej uniwersalnych garnków na świecie – sprawdzą się rewelacyjnie i na kuchence i w piekarniku
  • garnki z pokrytego wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwa mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • luksusowe linie naczyń francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne, luksusowe naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku duszonych, czy pieczonych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • stalowy, dodany do zestawu wkład ze specjalnym systemem otworów, pozwala na dietetyczne i bardzo zdrowe gotowanie potraw na parze
  • niezależnie od tego, czy przyrządza się na parze mięso, warzywa, czy kluski, potrawa powstanie wyjątkowo szybko, gdyż uderzenie pary pozwala gotować w najbardziej optymalnym środowisku

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • garnki marki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • owalne, żeliwne garnki Staub nagrzeją się równomiernie nawet na kwadratowym, czy okrągłym palniku; nie gra roli, czy naczynia mieszczą się na polu grzewczym, czy nieco wystają poza jego obrys
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego nie trzeba ich zdejmować w czasie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

 

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
  • wkład powstał ze stali szlachetnej otoczonej żaroodpornym tworzywem
Cechy produktu
średnica: 26 cm
pojemność: 5,2 litra
waga: 5,5 kg
kolor: niebieski, błękitny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset