Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Grenade Red - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Francuska marka Staub od zawsze dba o to, by gotowanie w jej żeliwnych naczyniach było smaczną i bardzo zdrową przygodą. Dlatego dla wszystkich pasjonatów arcy-zdrowego gotowania Francuzi zaproponowali doskonale funkcjonalny zestaw – żeliwny garnek z linii Grenade Red, posiadający powłokę nieprzywierającą, został wyposażony w osadzany na nim wkład do gotowania na parze. Przyrządzanie warzyw, mięs, ryb, czy owoców morza na parze to kolejny etap kulinarnych wtajemniczeń, prowadzących do utrzymania zdrowej diety.

Producent
Staub
Seria
Staub Grenade Red
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1299,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Grenade Red Chistera - Francuska, głęboka żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 24 cm

Unowocześniona wersja głębokich, żeliwnych, posiadających dożywotnią gwarancją patelni marki Staub wyróżnia się specjalnymi pokryw...

Cena: 979,00 PLN

Grenade Red - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Linia eleganckich, żeliwnych naczyń Grenade Red, francuskiej marki Staub, pobudzi kulinarne zapędy. W tych uniwersalnych garnkach ...

Cena: 1099,00 PLN

Grenade Red - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Linia eleganckich, żeliwnych naczyń Grenade Red, francuskiej marki Staub, pobudzi kulinarne zapędy. W tych uniwersalnych garnkach ...

Cena: 1199,00 PLN

Grenade Red - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Legendarne już żeliwne garnko-brytfanny, francuskiej marki Staub, dedykowane są najbardziej wymagającym miłośnikom kuchni – ludzio...

Cena: 1399,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • żeliwne garnki, z dostosowanym do nich wkładem do gotowania na parze, stworzone przez francuską markę Staub, służą zarówno do klasycznego gotowania, duszenia oraz pieczenia wszelkiego typu potraw – przez zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki, po pieczenie
  • stalowy wkład służy do gotowania na parze jarzyn, mięsa, pulpetów, ryb, gołąbków itp.
  • wyprodukowane przez francuską markę Staub żeliwne naczynia z linii Grenade Red są nadzwyczaj uniwersalne z racji, między innymi, pokrywającej je porcelanowej, nieprzywierającej emalii – nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku
  • żeliwne, okrągłe garnki Grenade Red, marki Staub, posłużą idealnie na każdym typie kuchenki i w każdym piekarniku
  • trzeba pamiętać, by nie włączać funkcji mikrofal, gdy wstawimy do piekarnika żeliwny garnek
  • w żeliwnych naczyniach Staub można serwować potrawy bezpośrednio na stół i przez krótki czas przechowywać w nich potrawy w lodówce (nie dłużej niż dzień)

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • wyjątkową jakość żeliwnych naczyń Staub potwierdza fakt, że zostały stworzone przy udziale nagrodzonych gwiazdkami Michelin’a mistrzów kuchni, którzy dopracowywali techniczne szczegóły garnków – m.in. pokrywek z wypustkami, które zwiększają obieg pary w naczyniu 
  • naczynia Staub powstają w bardzo restrykcyjnym procesie produkcji, który rozpoczyna się w jednorazowych, piaskowych formach służących wypalaniu żeliwa w temperaturze 1000 stopni; następnie żeliwne odlewy są szlifowane i wygładzane , po czym pokrywa się je 2 lub 3 warstwami gładkiej, połyskliwej porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturach przekraczających 800 stopni Celsjusza
  • dzięki tak przeprowadzonemu procesowi zewnętrzna warstwa porcelanowej emalii żeliwnych garnków Staub jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, odpryskiwanie, czy zarysowanie
  • fajansowa emalia, pokrywająca z zewnątrz żeliwne naczynia Staub, jest niezwykle wyrazista za sprawą naturalnych barwników i nakładania jej według zasad znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnątrz żeliwnych garnków Staub z linii Grenade Red znajduje się z kolei matowa, porcelanowa emalia, która przypomina strukturą matowane szkliwo; powłoka ta ma właściwości antyadhezyjne, czyli jest trudna do zarysowania, zapobiega przywieraniu potraw, minimalizuje ilość oleju stosowanego do smażenia, duszenia i pieczenia - przyrządzanie potraw w żeliwnych naczyniach Staub jest zgodne z trendami zdrowego i niskokalorycznego gotowania
  • porcelanowa emalia wewnątrz naczyń Staub nie zmienia smaku, zapachu gotowanych, pieczonych, duszonych, czy smażonych potraw 
  • powłoka żeliwnych naczyń Staub posiada również właściwości antyalergiczne
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • francuskie żeliwo Staub, powlekane powłokami nieprzywierającymi, intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, dlatego też garnki te upodobali sobie koneserzy wyrazistych smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • naczynia Staub z linii Grenade Red przeznaczone są do gotowania w minimalnej ilości wody – pokrywka przylega do garnka na tyle szczelnie, że para wodna zostaje zatrzymana w naczyniu; w ten sposób właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy zachowane są w potrawie, która charakteryzuje się doskonałym smakiem 
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika, jako że masywne ścianki i dno żeliwnych naczyń idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • stalowy, dodany do zestawu wkład ze specjalnym systemem otworów, pozwala na dietetyczne i bardzo zdrowe gotowanie potraw na parze
  • niezależnie od tego, czy przyrządza się na parze mięso, warzywa, czy kluski, potrawa powstanie wyjątkowo szybko, gdyż uderzenie pary pozwala gotować w najbardziej optymalnym środowisku

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub sprawdzą się doskonale na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • trzeba pamiętać, że naczynia z żeliwa muszą być nagrzewane stopniowo, stąd nie należy rozgrzewać ich na palnikach typu Boost
  • wyposażone w uchwyty z niklowanej stali pokrywki nadają się do przykrywania naczyń w trakcie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • do mycia naczyń Staub używa się tradycyjnych płynów, gdyż porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów
  • garnki Staub nadają się do mycia w zmywarce, jednak, w opinii naszego specjalisty, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie; porcelanową emalię myje się w mgnieniu oka nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
  • wkład powstał ze stali szlachetnej otoczonej żaroodpornym tworzywem
Cechy produktu
średnica: 26 cm
pojemność: 5,2 litra
waga: 5,5 kg
kolor: bordowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset