Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Ink Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żeliwne garnko-brytfanny słynnej w świecie marki Le Creuset to szansa odkrywania swoich umiejętności kulinarnych raz po raz, codziennie na nowo. To tak, jakby pisało się dziennik swoich osiągnięć, zwycięstw i niepospolitych odkryć. Piękny, głęboki granat naczyń Ink Signature przypomina atrament, który „spisze” wszystkie najlepsze przepisy i pozwoli delektować nimi podniebienie. Nieprzywierająca glazura wewnątrz żeliwnych, owalnych garnków sprawia, że można przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu, dbając o zdrową dietę. Żeliwo, zwielokrotniając smaki i aromaty pieczonych, zapiekanych, duszonych, gotowanych, czy smażonych w tych naczyniach potraw stanie się jedynym pomocnikiem w kuchni tych, którzy nie zapominają, że życie może być ciągłą przygodą i odkrywaniem białych plam.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Ink Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Żeliwne, głębokie patelnie z linii Ink Signature, marki Le Creuset, dowodzą, że Francuzi to prawdziwi mistrzowie smażenia, duszeni...

Cena: 1570,00 PLN

Ink Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Mówi się, że naczynia z żeliwa są jak wino – im starsze, tym lepsze. Im dłużej się je poznaje, tym więcej tajemnic smaków potrafią...

Cena: 1725,00 PLN

Ink Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Gotowanie może być kunsztowną sztuką. W tym celu trzeba jednak spełnić dwa podstawowe warunki: należy posiadać odpowiednie narzędz...

Cena: 1455,00 PLN

Ink Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Perfekcyjne gotowanie w perfekcyjnych naczyniach. Francuska marka Le Creuset nie uznaje kompromisów. Tu wszystko jest doskonałe – ...

Cena: 1255,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset – Signature

  • Le Creuset, najsłynniejszy światowy producent żeliwnych naczyń, zaskoczył w 2015 roku swoich wielbicieli radykalnymi zmianami - wprowadzone udoskonalenia sprawiają, że garnki, brytfanny i patelnie do serwowania zyskały nową jakość
  • najistotniejszą zmianą w serii Signature jest ulepszenie powłoki nieprzywierającej żeliwnych naczyń – zyskała większą odporność na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, blaknięcie oraz oddziaływanie kwasów i zasad; Le Creuset gwarantuje, że myte latami w zmywarce naczynia nie stracą wyrazistej barwy
  • obecna odsłona porcelanowej powłoki nieprzywierającej pozwala używać jeszcze mniej tłuszczu do smażenia
  • aż o 45% powiększono uchwyty naczyń, dzięki czemu łatwiej jest chwytać rozgrzane żeliwne garnki, czy patelnie potężnymi rękawicami kuchennymi
  • modyfikacjom uległa też pokrywka – teraz mocniej i szczelniej przylega do brzegu naczynia, sprawiając, że można gotować zdrowiej, w mniejszej ilości wody; para wodna nie wydostając się z garnka, nawilża potrawę i nadaje jej wyrazistszego smaku oraz aromatu
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset z serii Signature zostały wyposażone w masywne, stalowe uchwyty, które sprawiają, że można bez obaw piec i zapiekać w żeliwie w temperaturach przekraczających 240 stopni Celsjusza

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • żeliwne naczynia Le Creuset są od zawsze znane jako tzw. garnki do wszystkiego – i nie ma w tym słowa przesady – we francuskim żeliwie można przyrządzić niemal każdą potrawę (od zup, sosów, przez pieczenie, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe, po ciasta, pizzę, czy domowy chleb)
  • w jednym naczyniu Ink Signature można gotować, dusić, piec, zapiekać oraz, rzecz jasna, serwować potrawy wprost na stół, jako że żeliwo na długo akumuluje ciepło
  • francuskie żeliwne garnki, brytfanny i patelnie posłużą wyśmienicie na każdym typie kuchenki - od gazowej, przez vitoceramiczną, elektryczną, po sensorową, czy indukcyjną
  • można ich używać we wszystkich piekarnikach, należy tylko pamiętać o wyłączeniu funkcji mikrofal, jeśli takowa istnieje w Państwa urządzeniu 
  • masywne, stalowe uchwyty pokrywek pozwalają piec, czy zapiekać potrawy w bardzo wysokich temperaturach, bo przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
  • z racji specyfiki żeliwa w naczyniach Le Creuset nie należy przechowywać potraw w lodówce

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • Le Creuset szczyci się już od dekad swoją wyśmienitej jakości powłoką nieprzywierającą, której właściwości zostały ulepszone w 2015 roku
  • porcelanowa, ceramiczna emalia żeliwnych naczyń (od angielskiego określenia „cast enameled iron”) nie ma zupełnie nic wspólnego ze znaną Polakom, tradycyjną emalią – przypomina gładką, lekko połyskliwą glazurę o właściwościach antybakteryjnych i antyalergicznych
  • porcelanowa emalia powstaje w procesie stapiania w gigantycznych temperaturach płatków szkła z żeliwnym szkieletem naczyń, stąd jest bardzo odporna na uszkodzenia, czy odpryśnięcie
  • wewnętrzna, piaskowo-żółta powłoka wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw, zapewniając podniebieniu zupełnie nowe doznania
  • unowocześniona powłoka nieprzywierająca pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu
  • zewnętrzna warstwa granatowo-atramentowej, połyskliwej, eleganckiej porcelanowej emalii jest niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i blaknięcie
  • bardzo dobrze dopasowane pokrywki pozwalają zdrowo gotować nawet w minimalnej ilości wody
  • żeliwne naczynia są nadzwyczaj energooszczędne – bardzo szybko nagrzewają się, niezwykle długo akumulują ciepło; po rozgrzaniu naczyń Le Creuset warto znacząco zmniejszyć moc palnika, a francuskie żeliwo samo będzie kierowało ciepło w głąb potrawy
  • rozgrzane garnki, brytfanny, czy patelnie powinny ostygnąć w swoim tempie; nie można zalewać ich zimną wodą, gdyż szok termiczny może uszkodzić mikrostrukturę żeliwa

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset 

  • kolorowe, żeliwne garnki, brytfanny i patelnie wyśmienicie sprawdzą się na każdym typie kuchenki; prawdziwy pazur pokażą na indukcji, która współpracuje z nimi wprost fenomenalnie
  • gotujący na indukcji muszą pamiętać, iż garnki, brytfanny i patelnie Signature z linii Ink należy rozgrzewać stopniowo – nie zaleca się używania funkcji Boost
  • po osiągnięciu żądanej temperatury, zależnej od techniki przyrządzania potrawy, warto zmniejszyć moc palnika, by żeliwo oddało zakumulowane ciepło, przekazując je w głąb potrawy – w ten sposób gotuje, dusi, smaży, czy piecze się w najbardziej optymalnych warunkach
  • francuskich, żeliwnych naczyń nie nagrzewa się pustych – mogą się wypaczyć bądź pęknąć (to samo grozi przegrzewanemu często żeliwu)

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • aby przez całe lata zachować wyjątkowe właściwości powłoki nieprzywierającej, warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów
  • garnki Ink można myć ręcznie lub w zmywarce

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Ink pokryte są na zewnątrz porcelanową, atramentowo-granatową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, stąd naczyń można używać w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
długość: 29 cm
pojemność: 4,7 litra
waga: 5,7 kg
kolor: granatowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset