Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Mustard - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Wyjątkowy, a niepospolity kolor przybrała linia żeliwnych naczyń marki Staub – Mustard. Oryginalna barwa garnków z żeliwa łączy w sobie kolory ochry, musztardy i curry. Francuskie naczynia z najwyższej jakości żeliwa, mają wewnątrz bardzo wytrzymałą na ścieranie powłokę nieprzywierającą, stworzoną na bazie szklanej emulsji. Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń świata, garnki Staub, pozwalają gotować, dusić, piec i zapiekać potrawy w piekarniku. Doskonale nadają się do serwowania aromatycznych przysmaków wprost na stół.

Producent
Staub
Seria
Staub Mustard
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
999,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Mustard - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Duszenie, pieczenie, gotowanie, czy serwowanie w wyjątkowych żeliwnych naczyniach, stworzonych przez markę Staub, to przygoda na c...

Cena: 1200,00 PLN

Mustard - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Zgrabne, żeliwne garnuszki mini-Cocotte, francuskiej marki Staub, stworzono z myślą o luksusowym i intrygującym serwowaniu duszony...

Cena: 269,00 PLN

Mustard - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Wyjątkowy, a niepospolity kolor przybrała linia żeliwnych naczyń marki Staub – Mustard. Oryginalna barwa garnków z żeliwa łączy w ...

Cena: 1165,00 PLN

Mustard - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Wyjątkowy, a niepospolity kolor przybrała linia żeliwnych naczyń marki Staub – Mustard. Oryginalna barwa garnków z żeliwa łączy w ...

Cena: 979,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • powlekane porcelanową emalią żeliwne  garnki, stworzone przez  francuską markę Staub, są tak uniwersalne, że można w nich gotować, dusić, piec i zapiekać wszelkiego typu potrawy, stąd naczynia Staub sprawdzą się rewelacyjnie na każdym typie kuchenki i w piekarnikach gazowych i elektrycznych
  • powlekane wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwne naczynia mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół
  • w żeliwnych garnkach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • profesjonalne, żeliwne, francuskie naczynia powstały we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami, którzy otrzymali prestiżowe gwiazdki przewodnika Michelin  – wyróżnienia dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • masywne, żeliwne naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych piaskowych formach, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza; kolejno - są szlifowane, wygładzane, a na końcu pokrywane z zewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku duszonych, czy pieczonych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub nadają się do używania na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego żeliwnych naczyń można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa
porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia naczyń stosuje się tradycyjne płyny
garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
średnica: 24 cm
pojemność: 3,8 litra
waga: 4,8 kg
kolor: żółty
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset