Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Mustard - Owalny garnek z żeliwa, porcelanowa nieprzywierająca emalia, 2,4 l, 23 cm

Duszenie, pieczenie, gotowanie, czy serwowanie w wyjątkowych żeliwnych naczyniach, stworzonych przez markę Staub, to przygoda na całe życie. Te nadzwyczaj uniwersalne owalne garnki, które spełnią się wyśmienicie w charakterze brytfann, powleczono najwyższej jakości porcelanową emalią w kolorze musztardy. Linia francuskich naczyń Mustard posiada antyadhezyjną powłokę nieprzywierającą, która pozwala używać minimalnej ilości tłuszczu w czasie pieczenia, czy duszenia. Francuskie żeliwo Staub kusi dodatkowo wieczystą gwarancją.

Producent
Staub
Seria
Staub Mustard
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
939,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Mustard - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Zgrabne, żeliwne garnuszki mini-Cocotte, francuskiej marki Staub, stworzono z myślą o luksusowym i intrygującym serwowaniu duszony...

Cena: 269,00 PLN

Mustard - Żeliwna patelnia z wylewkami; nieprzywierająca emalia, Ø 26 cm

Smażenie pełne koloru i pasji. Dzięki żeliwnym patelniom francuskiej marki Staub można delektować się nadzwyczaj wyrazistymi smaka...

Cena: 605,00 PLN

Mustard - Luksusowy, żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,2 l, Ø 20 cm

Wyjątkowy, a niepospolity kolor przybrała linia żeliwnych naczyń marki Staub – Mustard. Oryginalna barwa garnków z żeliwa łączy w ...

Cena: 889,00 PLN

Mustard - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Duszenie, pieczenie, gotowanie, czy serwowanie w wyjątkowych żeliwnych naczyniach, stworzonych przez markę Staub, to przygoda na c...

Cena: 1200,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnko-brytfann marki Staub

  • żeliwne  garnki, pełniące funkcje owalnych brytfann, stworzone przez francuską markę Staub, służą zarówno do gotowania, jak i duszenia, pieczenia wszelkiego typu potraw – przez zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki, po pieczenie
  • naczynia Staub są jednymi z najbardziej uniwersalnych garnków na świecie – sprawdzą się rewelacyjnie i na kuchence i w piekarniku
  • owalne garnki z pokrytego wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwa mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół
  • w żeliwnych naczyniach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych garnko-brytfann Staub

  • luksusowe linie naczyń francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne, luksusowe naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia brytfann Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnko-brytfann ma właściwości antyalergiczne
  • do mieszania w żeliwnych garnko-brytfannach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku duszonych, czy pieczonych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwne naczynia Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, który pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, zapewniającej potrawie o 30% więcej wilgotności, niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnej, gładkiej pokrywki – między innymi dzięki specyficznym pokrywkom garnki i brytfanny Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych naczyń świata
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • garnki marki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • owalne, żeliwne garnki Staub nagrzeją się równomiernie nawet na kwadratowym, czy okrągłym palniku; nie gra roli, czy naczynia mieszczą się na polu grzewczym, czy nieco wystają poza jego obrys
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego nie trzeba ich zdejmować w czasie pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnko-brytfann Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt z niklowanej stali szlachetnej

 

Cechy produktu
długość: 23 cm
pojemność: 2,4 litra
waga: 3,25 kg
kolor: żółty
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset