Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Teal - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 6,7 l, Ø 28 cm

Wszyscy znający się na gotowaniu twierdzą, że naczynia z żeliwa, francuskiej marki Le Creuset, czynią w kuchni prawdziwe cuda. Seria Teal Signature rozgrzewa atmosferę twórczego, pełnego pasji przyrządzania nie tylko codziennych posiłków. Genialne w uniwersalności żeliwne garnki, które mogą posłużyć też w roli brytfann, doskonale sprawdzą się na każdym typie kuchenki, a na indukcji staną się prawdziwym wulkanem energii. Rewelacyjna, nieprzywierająca, porcelanowa emalia wewnątrz naczyń i odporna na uderzenia powłoka na zewnątrz oraz wieczysta gwarancja dają pewność niekończącej się przyjemności gotowania.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1725,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Teal Signature - Francuski garnek z żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 3,3 l, Ø 22 cm

Grono miłośników żeliwnych garnków Le Creuset rozrasta się, średnio, co kilkanaście minut. Ten światowy fenomen, jakim są francusk...

Cena: 969,00 PLN

Teal Signature - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 1,8 l, Ø 18 cm

Grono miłośników żeliwnych garnków Le Creuset rozrasta się, średnio, co kilkanaście minut. Ten światowy fenomen, jakim są francusk...

Cena: 1030,00 PLN

Teal Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Garnek z serii Teal Signature, stworzony przez francuską markę Le Creuset, pełni jednocześnie funkcję brytfanny. Dzięki temu staje...

Cena: 1415,00 PLN

Teal Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

Dla wiecznie nienasyconych, dzikich w swoich pasjach kulinarnych, dla ciągle szukających zaspokojenia pierwotnych, kuchennych inst...

Cena: 1610,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • najbardziej znane żeliwne naczynia świata, okrągłe i owalne garnki francuskiej marki Le Creuset pełnią też funkcję brytfann, gdyż zostały tak zaprojektowane, by w jednym naczyniu można było gotować zupy, sosy, czy potrawy jednogarnkowe, dusić mięsa i warzywa, smażyć i obsmażać wszelkiego typu ryby, czy mięsa oraz piec i zapiekać potrawy w piekarniku
  • w żeliwnych garnkach i brytfannach Le Creuset można nie tylko przygotowywać pieczenie, nadziewane mięsa, przyrządzać zapiekanki, ale i piec chleb, wszelkiego typu pasztety, czy nawet ciasta lub biszkopt na tort
  • garnki i brytfanny z żeliwa posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • wyposażone w uchwyty z żywicy fenolowej żeliwne pokrywki garnków linii Teal mogą być używane w piekarniku w temperaturach do 190 stopni Celsjusza
  • by żeliwna pokrywka posłużyła w piekarniku w temperaturach do 240 stopni Celsjusza, można dokupić do naczynia stalowy uchwyt
  • w żeliwnych naczyniach Le Creuset nie należy przechowywać potraw w lodówce dłużej niż dobę
  • żeliwne, emaliowane garnki z powłoką nieprzywierającą doskonale akumulują ciepło, stąd można serwować w nich potrawy bezpośrednio na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne naczynia Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych garnków do gotowania, duszenia, pieczenia, serwowania, a nawet smażenia
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz naczyń zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia, duszenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne garnki z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • garnki Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich naczyń Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • dzięki ciężkim, żeliwnym, dobrze przylegającym do brzegów naczyń pokrywkom w garnkach Le Creuset gotuje się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd gotuje się w nim na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących naczyń z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd garnków Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno nagrzewać pustych garnków, czy brytfann, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • garnki i brytfanny z żeliwa nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Teal pokryte są na zewnątrz porcelanową, turkusową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano z żywicy fenolowej, odpornej na temperatury do 190 stopni Celsjusza – można również dokupić stalowy uchwyt, który wytrzymuje temperatury nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 28 cm
pojemność: 6,7 litra
waga: 6,3 kg
kolor: turkusowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset