Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Teal Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żeliwo to jeden z najsolidniejszych i najlepszych materiałów wykorzystywanych do produkcji naczyń kuchennych. Jego trwałość sprawia, że takie naczynia można przekazywać z pokolenia na pokolenie, ucząc młodych adeptów sztuki kulinarnej nowego spojrzenia na gotowanie. Uroczy w kolorze i formie owalny garnek Teal Signature, marki Le Creuset, będzie codziennym towarzyszem smakowych przygód. Potowarzyszy odkrywaniu nieznanych, aromatycznych dań, wniesie do kuchni prawdziwie karaibską wolność. Teal Signature to dekadami dopracowywany produkt, który dzięki zastosowaniu żeliwnego szkieletu i wewnętrznej, nieprzywierającej powłoki nada się idealnie nie tylko do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku, ale i gotowania, duszenia, czy nawet smażenia.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Teal - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 6,7 l, Ø 28 cm

Wszyscy znający się na gotowaniu twierdzą, że naczynia z żeliwa, francuskiej marki Le Creuset, czynią w kuchni prawdziwe cuda. Ser...

Cena: 1725,00 PLN

Teal - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 4,2 l, Ø 24 cm

Kuszący przygodą, wolnością i euforycznym szczęściem klimat karaibskiego morza można przenieść do kuchni za sprawą przepięknie bar...

Cena: 1455,00 PLN

Teal Signature - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 1,8 l, Ø 18 cm

Grono miłośników żeliwnych garnków Le Creuset rozrasta się, średnio, co kilkanaście minut. Ten światowy fenomen, jakim są francusk...

Cena: 1030,00 PLN

Teal Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Naczynia dla opornych, garnki dla przypalających każdą potrawę - wydawać by się mogło, że nie istnieje na świecie nic, co usprawni...

Cena: 1265,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty naczyń o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne garnki, czy brytfanny rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu naczynia i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • najbardziej znane żeliwne naczynia świata, okrągłe i owalne garnki francuskiej marki Le Creuset pełnią też funkcję brytfann, gdyż zostały tak zaprojektowane, by w jednym naczyniu można było gotować zupy, sosy, czy potrawy jednogarnkowe, dusić mięsa i warzywa, smażyć i obsmażać wszelkiego typu ryby, czy mięsa oraz piec i zapiekać potrawy w piekarniku
  • w żeliwnych garnkach i brytfannach Le Creuset można nie tylko przygotowywać pieczenie, nadziewane mięsa, przyrządzać zapiekanki, ale i piec chleb, wszelkiego typu pasztety, czy nawet ciasta lub biszkopt na tort
  • garnki i brytfanny z żeliwa posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • wyposażone w uchwyty ze stali szlachetnej żeliwne pokrywki garnków z linii Teal mogą być używane w piekarniku w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach Le Creuset nie należy przechowywać potraw w lodówce dłużej niż dobę
  • żeliwne, emaliowane garnki z powłoką nieprzywierającą doskonale akumulują ciepło, stąd można serwować w nich potrawy bezpośrednio na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne naczynia Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych garnków do gotowania, duszenia, pieczenia, serwowania, a nawet smażenia
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz naczyń zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia, duszenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne garnki z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • garnki Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich naczyń Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • dzięki ciężkim, żeliwnym, dobrze przylegającym do brzegów naczyń pokrywkom w garnkach Le Creuset gotuje się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd gotuje się w nim na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących naczyń z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd garnków Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno nagrzewać pustych garnków, czy brytfann, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • garnki i brytfanny z żeliwa nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Teal pokryte są na zewnątrz porcelanową, turkusową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, która wytrzymuje temperatury nawet powyżej 240 stopni Celsjusza

Cechy produktu
długość: 29 cm
pojemność: 4,7 litra
waga: 5,0 kg
kolor: turkusowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset