Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Teal Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Naczynia dla opornych, garnki dla przypalających każdą potrawę - wydawać by się mogło, że nie istnieje na świecie nic, co usprawni codzienne gotowanie. A jednak jest! Francuskie, żeliwne garnki Le Creuset, z linii Teal Signature, są tak proste w obsłudze, że i w piekarniku i na kuchence stworzą coś doskonałego. Bo w owalnych naczyniach z żeliwa z powłokami nieprzywierającymi można piec, zapiekać, gotować, dusić, a nawet smażyć. Nie ma lepszego pomysłu na zdrowe, szybkie i nadzwyczaj aromatyczne gotowanie, niż emaliowane żeliwo z Francji.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1265,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Teal Signature - Francuski garnek z żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 3,3 l, Ø 22 cm

Grono miłośników żeliwnych garnków Le Creuset rozrasta się, średnio, co kilkanaście minut. Ten światowy fenomen, jakim są francusk...

Cena: 969,00 PLN

Teal Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żeliwo to jeden z najsolidniejszych i najlepszych materiałów wykorzystywanych do produkcji naczyń kuchennych. Jego trwałość sprawi...

Cena: 1570,00 PLN

Teal - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 6,7 l, Ø 28 cm

Wszyscy znający się na gotowaniu twierdzą, że naczynia z żeliwa, francuskiej marki Le Creuset, czynią w kuchni prawdziwe cuda. Ser...

Cena: 1725,00 PLN

Teal - Garnek z żeliwa z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 4,2 l, Ø 24 cm

Kuszący przygodą, wolnością i euforycznym szczęściem klimat karaibskiego morza można przenieść do kuchni za sprawą przepięknie bar...

Cena: 1455,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty naczyń o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne garnki, czy brytfanny rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu naczynia i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Le Creuset

  • najbardziej znane żeliwne naczynia świata, okrągłe i owalne garnki francuskiej marki Le Creuset pełnią też funkcję brytfann, gdyż zostały tak zaprojektowane, by w jednym naczyniu można było gotować zupy, sosy, czy potrawy jednogarnkowe, dusić mięsa i warzywa, smażyć i obsmażać wszelkiego typu ryby, czy mięsa oraz piec i zapiekać potrawy w piekarniku
  • w żeliwnych garnkach i brytfannach Le Creuset można nie tylko przygotowywać pieczenie, nadziewane mięsa, przyrządzać zapiekanki, ale i piec chleb, wszelkiego typu pasztety, czy nawet ciasta lub biszkopt na tort
  • garnki i brytfanny z żeliwa posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • wyposażone w uchwyty ze stali szlachetnej żeliwne pokrywki garnków z linii Teal mogą być używane w piekarniku w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza
  • w żeliwnych naczyniach Le Creuset nie należy przechowywać potraw w lodówce dłużej niż dobę
  • żeliwne, emaliowane garnki z powłoką nieprzywierającą doskonale akumulują ciepło, stąd można serwować w nich potrawy bezpośrednio na stół

Właściwości żeliwnych garnków Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne naczynia Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych garnków do gotowania, duszenia, pieczenia, serwowania, a nawet smażenia
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz naczyń zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia, duszenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne garnki z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • garnki Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich naczyń Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • dzięki ciężkim, żeliwnym, dobrze przylegającym do brzegów naczyń pokrywkom w garnkach Le Creuset gotuje się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd gotuje się w nim na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących naczyń z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd garnków Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno nagrzewać pustych garnków, czy brytfann, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja garnków z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • garnki i brytfanny z żeliwa nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne garnki i brytfanny z linii Teal pokryte są na zewnątrz porcelanową, turkusową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz naczyń Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, która wytrzymuje temperatury nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
długość: 25 cm
pojemność: 3,2 litra
waga: 3,8 kg
kolor: turkusowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset