Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cinnamon - Żeliwna dynia, garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,4 l

Żeliwna Dynia, uroczy i pomysłowy garnek marki Staub, niejednego już zmyliła swoim niezwykle sugestywnym kształtem. Do złudzenia przypomina prawdziwe, zbierane w jesiennym ogrodzie dynie. Ten nadzwyczaj uniwersalny, żeliwny ganek, pełniący również funkcję brytfanki, wyposażony jest w niezwykle twardą, odporną na ścieranie powłokę nieprzywierającą. Genialna, utrzymana w kolorze cynamonu, Dynia mistrza form z żeliwa, francuskiej marki Staub, pozwala na gotowanie pysznych zup-kremów, tworzenie wykwintnych zapiekanek, pieczenie i serwowanie wyjątkowo aromatycznych mięs, ryb, czy owoców morza. Dynia nada się też do pieczenia ciasta, czy nawet chleba o intrygującym kształcie.

Producent
Staub
Seria
Staub Cinnamon
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
1165,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cinnamon - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 1199,00 PLN

Cinnamon - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 999,00 PLN

Cinnamon - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Wyrazistość smaków, które powstaną za sprawą unikatowych, luksusowych żeliwnych garnków francuskiej marki Staub oraz głęboka, cyna...

Cena: 1099,00 PLN

Cinnamon - Owalny, francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca powłoka, 4,2 l, 29 cm

Kulinarne pasje stworzyły potrzebę zaistnienia takich naczyń, które będą możliwie najbardziej uniwersalne. I tak w żeliwnych, owal...

Cena: 1199,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych garnków marki Staub

  • powlekane porcelanową emalią żeliwne garnki, stworzone przez francuską markę Staub, są tak uniwersalne, że można w nich gotować, dusić, piec i zapiekać wszelkiego typu potrawy, stąd naczynia Staub sprawdzą się rewelacyjnie na każdym typie kuchenki i w piekarnikach gazowych i elektrycznych
  • powlekane wewnątrz ceramiczną, nieprzywierającą porcelanową emalią żeliwne naczynia mogą służyć do serwowania potraw wprost na stół
  • przepięknie formowana, do złudzenia przypominająca prawdziwą dynię żeliwna brytfanna Staub będzie prawdziwą ozdobą kuchni, czy stołu w jadani
  • żeliwna Dynia jest najbardziej uniwersalnym naczyniem – można w niej gotować, dusić, piec, zapiekać, czy nawet obsmażać mięsa, czy ryby
  • w żeliwnych garnkach francuskiej marki Staub nie należy przechowywać żywności w lodówce
  • żeliwnych naczyń nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Właściwości żeliwnych garnków Staub

  • profesjonalne, żeliwne, francuskie naczynia powstały we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami, którzy otrzymali prestiżowe gwiazdki przewodnika Michelin - wyróżnienia dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • masywne, żeliwne naczynia marki Staub wypalane są w jednorazowych piaskowych formach, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza; kolejno - są szlifowane, wygładzane, a na końcu pokrywane z zewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • zewnętrzna, fajansowa emalia naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają za sprawą naturalnych barwników i zastosowania znanej już od średniowiecza techniki majolika
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia naczyń Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych garnków ma właściwości antyalergiczne
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz w przypadku duszonych, czy pieczonych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • do mieszania w żeliwnych garnkach Staub, do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • żeliwna Dynia Staub posiada doskonale przylegającą do brzegów naczynia pokrywkę, która pozwala na szybsze kondensowanie pary wodnej, a co za tym idzie, lepiej nawilżone i doskonale aromatyczne potrawy
  • krążąca w naczyniu, a w bardzo minimalnym stopniu wydostająca się na zewnątrz para wodna pozwala zachować właściwości odżywcze oraz mikro- i makroelementy w potrawie – stąd naczynia Staub zapewniają optymalne przyrządzanie potraw, zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowany posiłek
  • garnki Staub dostosowane są do gotowania w minimalnej ilości wody
  • jednakowej grubości ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie garnki są bardzo ekonomiczne – można gotować w nich na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • żeliwne naczynia Staub nadają się do używania na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego żeliwnych naczyń można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja garnków Staub z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa, nieprzywierająca, ceramiczna emalia, którą pokryte są wewnątrz garnki Staub, nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia naczyń stosuje się tradycyjne płyny
  • garnki Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – porcelanowa emalia pozwala bardzo szybko umyć naczynie, nawet wtedy, gdy potrawa lekko przywarła do dna

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej, połyskliwej emalii
  • uchwyt w formie ogonka dyni powstał z niklowanej stali szlachetnej
Cechy produktu
długość: 24 cm
długość dna (przestrzeń robocza): 19 cm
wysokość ścianek: 9,5 cm
wysokość z pokrywką: 15 cm
długość całkowita (z uchwytami): 28,7 cm
pojemność: 3,4 litra
waga: 4,8 kg
kolor: brązowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset