Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Black - Okrągła, żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca emalia, Ø 20 cm

Francuska marka Staub stworzyła wyjątkowe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które wprawią w oszołomienie zaproszonych na obiad, czy gorącą kolację gości. Okrągłe, stylowe patelnie z żeliwa powleczonego porcelanową, nieprzywierającą emalią, doskonale spełnią się jako sprzęt do przygotowywania wyjątkowych potraw z ryb, mięs, owoców morza, czy pieczonych warzyw. Okrągłe, żeliwne patelnie świetnie posłużą w piekarniku, gdzie przyrządzane będą mięsa, czy ryby w zalewach albo marynatach.

Producent
Staub
Seria
Staub Black
Produkt na zamówienie - zadzwoń do nas."

Inne produkty z serii

Black - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 23 x 23 cm

Grillowanie, jako sztuka zdrowego przyrządzania mięs, ryb, czy owoców morza nie ma sobie równych. Grillowane na żeliwnych patelnia...

Cena: 435,00 PLN

Black - Nieprzywierająca, owalna patelnia do zapiekania i serwowania; francuskie żeliwo, 32 cm

Francuska marka Staub stworzyła wyjątkowe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które wprawią w oszołomienie zapros...

Cena: 489,00 PLN

Black - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Perfekcyjne żeliwne, emaliowane naczynia francuskiej marki Staub posłużą przez dekady tym wszystkim, którzy w gotowaniu widzą prze...

Cena: 999,00 PLN

Black - Żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania + pokrywa; nieprzywierająca emalia, 23 x 18 cm

Francuska marka Staub stworzyła bardzo wykwintne, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw wprost na stół. Zaletą tych s...

Cena: 529,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne, okrągłe patelnie z dwoma uchwytami, stworzone przez francuską markę Staub, mogą pełnić dwie funkcje – tradycyjnej patelni do smażenia, zapiekania i serwowania, mogą też być elementem zastawy stołowej – gorącym talerzem, na którym podaje się poszczególnemu gościowi przyrządzone wcześniej na tej samej patelni przysmaki
  • patelnie z powlekanego porcelanową emalią żeliwa pozwolą przyrządzić smażone i duszone, doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • na żeliwnych patelniach można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż francuskie żeliwo posiada ceramiczną, porcelanową emalię, która zapobiega przywieraniu potraw
  • na żeliwnych patelniach francuskiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, matowanej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni do serwowania ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie z dwoma uchwytami nie mogą być używane w piekarniku z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnię do serwowania można myć w zmywarce
  • nawet, gdyby smażone mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
średnica: 20 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 16 cm
wysokość ścianek: 5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 26 cm
pojemność: 0,75 l
waga: 1,75 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset