Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Black - Żeliwna patelnia do ryb + pokrywa; nieprzywierająca emalia, 31 cm

Francuska marka Staub stworzyła bardzo wykwintne, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania ryb i potraw rybnych wprost na stół. Zaletą tych stylowych patelni jest żeliwna pokrywa, która pozwala dłużej zachować ciepło serwowanych dań. Tego typu patelnia może spełnić rolę tzw. gorącego talerza, stawianego bezpośrednio przed uczestnikiem przyjęcia, czy bankietu. Ryby, czy owoce morza zapieczone z sosami bądź przyrządzone w aromatycznych marynatach, staną się kulminacyjnym punktem obiadu lub gorącej kolacji.

Producent
Staub
Seria
Staub Black
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
579,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Black - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Perfekcyjne żeliwne, emaliowane naczynia francuskiej marki Staub posłużą przez dekady tym wszystkim, którzy w gotowaniu widzą prze...

Cena: 999,00 PLN

Black - Owalny mini garnek z żeliwa do serwowania przystawek, 1 l, 17 cm

Wytworne garnki z żeliwa, stworzone przez francuską markę Staub, posłużą miłośnikom pieczystych mięs i zapiekanek jako luksusowe, ...

Cena: 669,00 PLN

Black - Żeliwna patelnia grillowa z nieprzywierającą emalią, 26 x 26 cm

Grillowanie na żeliwnej patelni z doskonałej jakości nieprzywierającą, ceramiczną, porcelanową powłoką to najczystsza radość ultra...

Cena: 619,00 PLN

Black - Klasyczny, owalny garnek z francuskiego żeliwa, powłoka nieprzywierająca, 5,5 l, 31 cm

Wytworne garnki z żeliwa, stworzone przez francuską markę Staub, posłużą miłośnikom pieczystych mięs i zapiekanek jako luksusowe, ...

Cena: 1199,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych patelni do ryb

  • żeliwna, owalna, długa patelnia z dwoma uchwytami i pokrywą, stworzona przez francuską markę Staub, służy, przede wszystkim, zapiekaniu i serwowaniu ryb oraz potraw rybnych
  • z racji specyficznego kształtu tego typu patelnia nadaje się do używania w piekarniku 
  • na żeliwnych patelniach francuskiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, matowanej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni do serwowania ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnię do ryb można myć w zmywarce
  • nawet, gdyby pieczone ryby, czy potrawy rybne lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
Cechy produktu
długość: 31 cm
długość całkowita (z uchwytami): 36 cm
długość dna (przestrzeń robocza): 27 cm
wysokość ścianek: 3 cm
wysokość z pokrywką: 6,5 cm
szerokość: 20 cm
szerokość dna (przestrzeń robocza): 15,5 cm
pojemność: 0,7 litra
waga: 3,05 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset