Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Black - Żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania + pokrywa; nieprzywierająca emalia, Ø 20 cm

Francuska marka Staub stworzyła bardzo wykwintne, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw wprost na stół. Zaletą tych stylowych patelni jest żeliwna pokrywa, która pozwala dłużej zachować ciepło serwowanych dań. Tego typu patelnia może spełnić rolę tzw. gorącego talerza, stawianego bezpośrednio przed uczestnikiem przyjęcia, czy bankietu. Ryby, mięsa, owoce morza bądź podlane warzywa zapieczone z sosami, czy przygotowane w marynatach, staną się kulminacyjnym punktem obiadu lub gorącej kolacji.

Producent
Staub
Seria
Staub Black
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
529,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Black - Niski, żeliwny garnek do duszenia i pieczenia; powłoka nieprzywierająca, 3,8 l, Ø 26 cm

Perfekcyjne żeliwne naczynia francuskiej marki Staub posłużą przez dekady tym wszystkim, którzy w gotowaniu widzą przejaw sztuki. ...

Cena: 999,00 PLN

Black - Owalna, żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca emalia, 21 cm

Francuska marka Staub stworzyła wyjątkowe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które wprawią w oszołomienie zapros...

Cena: 269,00 PLN

Black - Okrągła, żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca emalia, Ø 20 cm

Francuska marka Staub stworzyła wyjątkowe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które wprawią w oszołomienie zapros...

Cena: 299,00 PLN

Black - Owalny, francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca powłoka, 4,2 l, 29 cm

Wytworne garnki z żeliwa, stworzone przez francuską markę Staub, posłużą miłośnikom pieczystych mięs i zapiekanek jako luksusowe, ...

Cena: 1099,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne, okrągłe patelnie z dwoma uchwytami i pokrywą, stworzone przez francuską markę Staub, mogą pełnić dwie funkcje – tradycyjnej patelni do smażenia, zapiekania i serwowania, mogą też być elementem zastawy stołowej – gorącym talerzem, na którym podaje się poszczególnemu gościowi przyrządzone wcześniej na tej samej patelni przysmaki
  • patelnie z powlekanego porcelanową emalią żeliwa pozwolą przyrządzić smażone i duszone, doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • na żeliwnych patelniach można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż francuskie żeliwo posiada ceramiczną, porcelanową emalię, która zapobiega przywieraniu potraw
  • na żeliwnych patelniach francuskiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, matowanej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni do serwowania ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie z dwoma uchwytami nie mogą być używane w piekarniku z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnię do serwowania można myć w zmywarce
  • nawet, gdyby smażone mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
Cechy produktu
średnica: 20 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 17 cm
długość całkowita (z uchwytami): 26 cm
wysokość ścianek: 3 cm
wysokość z pokrywką: 9,5 cm
pojemność: 0,75 litra
waga: 2,15 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset