Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Żeliwna patelnia z wylewkami; nieprzywierająca emalia, Ø 26 cm

Smażenie, duszenie i zapiekanie, jakiego jeszcze nie było. To znaczy, było, ale kiedyś, dawno temu, w babcinej kuchni, którą wszyscy wspominają z sentymentem. Dzięki francuskiej marce Staub można wrócić do pełnego pasji i smaku smażenia na klasycznych, żeliwnych patelniach. Patelnia z linii Cherry, odlana z najwyższej jakości żeliwa, pokrytego porcelanową emalią o właściwościach nieprzywierających, posiada wygodne wylewki. Wysokie ścianki umożliwią smażenie, czy zapiekanie większej ilości przysmaków.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
619,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Luksusowy, żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,2 l, Ø 20 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 889,00 PLN

Cherry - Garnek z francuskiego żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 5,2 l, Ø 26 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1099,00 PLN

Cherry Chistera - Francuska, głęboka, żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Baskijski sport stał się inspiracją do stworzenia unikatowych pokrywek żeliwnych, głębokich patelni marki Staub. Specjalnie formow...

Cena: 939,00 PLN

Cherry - Żeliwny pomidor, garnek z nieprzywierającą glazurą, 2,5 l, 25 cm

Najpiękniejszy pomidor świata jest nie tylko apetyczny, ale i bardzo funkcjonalny. Żeliwne naczynie słynnej francuskiej marki Stau...

Cena: 1099,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie z wylewkami, stworzone przez francuską markę Staub, pozwolą przyrządzić smażone i duszone, doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • na żeliwnych patelniach można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż francuskie żeliwo posiada ceramiczną, porcelanową emalię, która zapobiega przywieraniu potraw
  • patelnie Staub doskonale nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż żeliwo bardzo długo utrzymuje ciepło
  • na żeliwnych patelniach francuskiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, matowanej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • wylewki po obu stronach patelni pomagają odlewać ewentualny nadmiar tłuszczu bez ryzyka rozlania go
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie z wylewkami nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnię z wylewkami można myć w zmywarce
  • nawet, gdyby smażone mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
średnica: 26 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 21 cm
wysokość ścianek: 5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 48 cm
waga: 3,05 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset