Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Dark Blue Chistera - Francuska, głęboka żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Ci, dla których gotowanie jest ważne i stanowi sztukę samą w sobie, docenią od razu niezwykłą uniwersalność patelni Chistera, z linii Dark Blue. Stworzona przez francuską markę Staub, kultowego producenta luksusowego żeliwa, głęboka patelnia służy nie tylko do smażenia, ale i wyjątkowo aromatycznego duszenia, czy zapiekania i pieczenia potraw w piekarniku. Charakteryzujące tę serię wypustki wewnątrz pokrywki przypominają kształtem rękawicę do baskijskiej gry, peloty. Dzięki wypustkom patelnia Chistera fenomenalnie nawilża potrawy, tworząc smaki, o których nie miało się wcześniej pojęcia.

Producent
Staub
Seria
Staub Dark Blue
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
996,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Dark Blue - Klasyczny żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 3,8 l, Ø 24 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1099,00 PLN

Dark Blue - Niski, żeliwny garnek do duszenia i pieczenia; powłoka nieprzywierająca, 3,8 l, Ø 26 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1099,00 PLN

Dark Blue - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5 l, Ø 26 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1299,00 PLN

Dark Blue - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1255,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne, głębokie patelnie z dwoma uchwytami i żeliwną pokrywą, stworzone przez francuską markę Staub, mogą pełnić dwie funkcje – tradycyjnej patelni do smażenia oraz specjalistycznej patelni do pieczenia oraz zapiekania mięs, ryb, czy tworzenia różnego typu zapiekanek
  • patelnie z powlekanego porcelanową emalią żeliwa pozwolą przyrządzić smażone i duszone, doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • na żeliwnych patelniach można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż francuskie żeliwo posiada ceramiczną, porcelanową emalię, która zapobiega przywieraniu potraw
  • elegancka, głęboka patelnia idealnie nadaje się do serwowania potraw wprost na stół
  • w żeliwnych, głębokich patelniach francuskiej marki Staub nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • wypustki na wewnętrznej stronie pokrywek patelni Chistera są inspirowane baskijską grą w pelotę, w której rękawicą – chisterą – wyrzuca się z ogromną prędkością piłeczkę
  • wypustki pozwalają na szybszy obieg pary w naczyniu – para skrapla się bezpośrednio nad potrawą, nawilżając ją równomiernie i na całej powierzchni patelni; dzięki takiemu rozwiązaniu zyskuje się wiele bardziej aromatyczne i smaczne duszone, pieczone, czy podsmażane potrawy
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni do serwowania ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie z dwoma uchwytami nie mogą być używane w piekarniku z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnię do serwowania można myć w zmywarce
  • nawet, gdyby smażone mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
Cechy produktu
średnica: 28 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 25,5 cm
wysokość ścianek: 7,6 cm
wysokość z pokrywką: 12,5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 36 cm
pojemność: 3,7 litra
waga: 5,8 kg
kolor: granatowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset