Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Cassis Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Głęboka patelnia z serii Cassis Signature, renomowanej francuskiej firmy Le Creuset, to prawdziwy wulkan możliwości, który pozwala poznać głębie sztuki kulinarnej. Duszenie? Smażenie? Pieczenie? Żaden problem! Niezwykłość tej patelni polega na jej uniwersalności i bardzo szerokim zastosowaniu. Przy jej pomocy doskonale przyrządza się codzienne, domowe obiady; doceni ją także każdy, komu zależy na przygotowaniu niezapomnianej uczty kulinarnej. Patelnia do serwowania z linii Cassis Signature jest pojemna, trwała i wytrzymała. Jeżeli szukać najwyższej jakości żeliwnych naczyń, marka Le Creuset spełni każde oczekiwania.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cassis Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Głęboki aromat gorącego bulionu? Duszone, ze znawstwem przyprawiane, aromatyczne potrawy? Ukochany przez całą rodzinę „eintopf” z ...

Cena: 1725,00 PLN

Cassis Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Z garnków francuskiej firmy Le Creuset korzystają szefowie kuchni i mistrzowie gotowania na całym świecie, doceniając ich niepowta...

Cena: 1570,00 PLN

Cassis Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Powiedzenie „uczta dla oczu” stworzył na pewno ten, kto zobaczył wrzosowo-porzeczkowe, żeliwne naczynia Cassis, francuskiej marki ...

Cena: 1225,00 PLN

Cassis Signature - Żeliwne, owalne naczynie z porcelanową glazurą, 4,1 l, 27 cm

Jedyny w swoim rodzaju garnek-brytfanna o smukłym kształcie i niezwykłych właściwości użytkowych. Stworzona przez renomowaną, fran...

Cena: 1415,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty naczyń o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne garnki, czy brytfanny rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu naczynia i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych patelni marki Le Creuset

  • legendarne już żeliwne patelnie do serwowania, marki Le Creuset, uznawane są za najbardziej funkcjonalne z patelni - pozwalają smażyć, dusić i zapiekać potrawy w piekarniku oraz serwować potrawy wprost na stół
  • patelnia z ciężką, żeliwną pokrywą, pozwala wykorzystać wszystkie techniki przyrządzania potraw – od klasycznego smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu, przez duszenie w sosie własnym lub zalewie, aż po pieczenie, zapiekanie i serwowanie wprost na stół
  • patelnia do serwowania doskonale nadaje się jako forma do pieczenia pizzy, ciasta, biszkoptów, czy domowego chleba
  • żeliwne patelnie posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • wyposażone w uchwyty ze stali szlachetnej żeliwne pokrywki patelni z linii Cassis mogą być używane w piekarniku w temperaturach powyżej 240 stopni Celsjusza

Właściwości żeliwnych patelni Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne patelnie Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych naczyń, gdyż służą zarówno do smażenia, jak i pieczenia, podpiekania i serwowania
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz patelni zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne patelnie z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • patelnie Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich patelni Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • na żeliwnych patelniach do serwowania smaży się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd potrawy przygotowuje się na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących patelni z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd patelni Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno zbyt długo nagrzewać pustych patelni, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja patelni z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych patelni do serwowania, marki Le Creuset, warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • francuskie patelnie z żeliwa, wyposażone w powłoki nieprzywierające, nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne patelnie z linii Cassis pokryte są na zewnątrz porcelanową, wrzosowo-porzeczkową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz patelni Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt pokrywki wykonano ze stali szlachetnej, która wytrzymuje temperatury nawet powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 30 cm
pojemność: 3,2 litra
wysokość ścianek: 6,5 cm
waga: 5,7 kg
kolor: fioletowy, wrzosowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset