Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Coastal Blue Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Okazuje się, że nawet najtęższe umysły tego świata czasem nie mają racji. Jesteśmy przekonani, że Sokrates, twierdząc, że „Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć”, mylił się zupełnie. Można mu jednak to przeoczenie wybaczyć, gdyż za jego czasów nie funkcjonowała jeszcze słynna, francuska marka Le Creuset. Szczęściem, funkcjonuje dziś, od dekad uszczęśliwiając miłośników gotowania w najwyższej jakości sprzęcie. I tak, swoimi głębokimi, żeliwnymi patelniami z powłoką nieprzywierającą zaczarowała całe pokolenia. Wystarczy spojrzeć na patelnię z linii Coastal Blue, by przyznać nam rację. Dla niej z ochotą biegnie się do kuchni, ona prowokuje do rozwijania kulinarnej wyobraźni. Dzięki francuskiemu żeliwu, które intensyfikuje smaki i zapachy potraw, chce się żyć, by jeść. Choć, rzecz jasna, nie tylko!

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Coastal Blue Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Mieć w kuchni żeliwne, owalne naczynie słynnego francuskiego producenta, marki Le Creuset, to prawdziwy przywilej. Można wtedy zal...

Cena: 1265,00 PLN

Coastal Blue Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żyć się bez nich nijak nie da! Tak mówią wszyscy, którzy spróbowali kuchni w wydaniu Le Creuset. Żeliwne brytfanny-garnki, czyli p...

Cena: 1570,00 PLN

Coastal Blue Signature - Żeliwny garnek z nieprzywierającą, porcelanową glazurą, 5,3 l, Ø 26 cm

George Bernard Shaw stwierdził, że nie ma na świecie bardziej szczerej miłości, niż ta do jedzenia. Założymy się o wiele, że wypow...

Cena: 1610,00 PLN

Coastal Blue Signature - Francuski garnek z żeliwa; powłoka nieprzywierająca, 3,3 l, Ø 22 cm

Na taki smak czeka się, czasem, całe życie! Ale, co potwierdzają wielbiciele francuskiego żeliwa słynnej marki Le Creuset, poczeka...

Cena: 1340,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty naczyń o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne garnki, czy brytfanny rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu naczynia i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych patelni marki Le Creuset

  • legendarne już żeliwne patelnie do serwowania, marki Le Creuset, uznawane są za najbardziej funkcjonalne z patelni - pozwalają smażyć, dusić i zapiekać potrawy w piekarniku oraz serwować potrawy wprost na stół
  • patelnia z ciężką, żeliwną pokrywą, pozwala wykorzystać wszystkie techniki przyrządzania potraw – od klasycznego smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu, przez duszenie w sosie własnym lub zalewie, aż po pieczenie, zapiekanie i serwowanie wprost na stół
  • patelnia do serwowania doskonale nadaje się jako forma do pieczenia pizzy, ciasta, biszkoptów, czy domowego chleba
  • żeliwne patelnie posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • uchwyt ze stali szlachetnej, montowany w żeliwnej pokrywie patelni do serwowania z linii Coastal Blue wytrzymuje temperatury piekarnika przewyższające, nawet, 240 stopni Celsjusza

Właściwości żeliwnych patelni Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne patelnie Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych naczyń, gdyż służą zarówno do smażenia, jak i pieczenia, podpiekania i serwowania
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz patelni zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne patelnie z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • patelnie Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • jednym z największych atutów francuskich patelni Le Creuset jest wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej, gładkiej, piaskowo-żółtej emalii
  • na żeliwnych patelniach do serwowania smaży się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd potrawy przygotowuje się na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących patelni z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd patelni Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno zbyt długo nagrzewać pustych patelni, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja patelni z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych patelni do serwowania, marki Le Creuset, warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • francuskie patelnie z żeliwa, wyposażone w powłoki nieprzywierające, nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne patelnie z linii Coastal Blue pokryte są na zewnątrz porcelanową, błękitną, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz patelni Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt patelni wykonano ze stali szlachetnej odpornej na temperatury powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 30 cm
pojemność: 3,2 litra
wysokość ścianek: 6,5 cm
waga: 5,7 kg
kolor: niebieski, błękitny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset