Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Cotton Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Ten, kto wybiera żeliwną patelnię Cotton Signature, marki Le Creuset, serwuje sobie oraz najbliższym niepowtarzalną ucztę kulinarną. Po przyrządzeniu dania nie trzeba wykładać go na talerze w kuchni, ponieważ elegancką patelnię Cotton Signature można postawić bezpośrednio na jadalnianym stole (oczywiście, na żaroodpornej podstawce). Nikogo nie trzeba przekonywać, jak smaczny jest taki sposób spożywania posiłków. Le Creust uczy, jak uwolnić aromat i prawdziwy potencjał kulinarnego talentu!

Dodatkowo - doskonałą jakość wyposażonej w powłokę nieprzywierającą patelni Cotton Signature potwierdza dożywotnia gwarancja.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cotton Signature - Owalny, żeliwny garnek z porcelanową, nieprzywierającą emalią, 3,2 l, 25 cm

Renomowana francuska marka Le Creuset poczyniła kolejny krok naprzód, wypuszczając na rynek serię naczyń żeliwnych Cotton Signatur...

Cena: 1265,00 PLN

Cotton Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Przytulna biel bawełny kojarzy się z miękkością i delikatnością. W przypadku żeliwnych naczyń Le Creuset z linii Cotton „bawełnian...

Cena: 1225,00 PLN

Cotton Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Gotowanie na najwyższych obrotach będzie zawsze intrygujące, jeżeli korzysta się z garnka Cotton Signature, francuskiej marki Le C...

Cena: 1455,00 PLN

Cotton Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Żeliwny garnek z serii Cotton Signature, firmy Le Creuset, to nieoceniony skarb w codziennej przygodzie z gotowaniem, smażeniem, p...

Cena: 1725,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty patelni o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne naczynie rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach; pozwala również smażyć na mniejszej ilości tłuszczu
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu patelni do serwowania i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych patelni marki Le Creuset

  • legendarne już żeliwne patelnie do serwowania, marki Le Creuset, uznawane są za najbardziej funkcjonalne z patelni - pozwalają smażyć, dusić i zapiekać potrawy w piekarniku oraz serwować potrawy wprost na stół
  • patelnia z ciężką, żeliwną pokrywą, pozwala wykorzystać wszystkie techniki przyrządzania potraw – od klasycznego smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu, przez duszenie w sosie własnym lub zalewie, aż po pieczenie, zapiekanie i serwowanie wprost na stół
  • patelnia do serwowania doskonale nadaje się jako forma do pieczenia pizzy, ciasta, biszkoptów, czy domowego chleba
  • żeliwne patelnie posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • uchwyt ze stali szlachetnej w żeliwnej pokrywie patelni do serwowania z linii Cotton wytrzymuje temperatury piekarnika przewyższające, nawet, 240 stopni Celsjusza

Właściwości żeliwnych patelni Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne patelnie Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych naczyń, gdyż służą zarówno do smażenia, jak i pieczenia, podpiekania i serwowania
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz patelni zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne patelnie z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • patelnie Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • na żeliwnych patelniach do serwowania smaży się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd potrawy przygotowuje się na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących patelni z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset 

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd patelni Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno zbyt długo nagrzewać pustych patelni, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja patelni z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych patelni do serwowania, marki Le Creuset, warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • francuskie patelnie z żeliwa, wyposażone w powłoki nieprzywierające, nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne patelnie z linii Cotton pokryte są na zewnątrz porcelanową, białą, matową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz patelni Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt patelni wykonano ze stali szlachetnej odpornej na temperatury powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 30 cm
pojemność: 3,2 litra
wysokość ścianek: 6,5 cm
waga: 5,7 kg
kolor: biały
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset