Razem 0 PLN
Koszyk
»

Le Creuset - Ink Signature - Żeliwna patelnia do smażenia i serwowania; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, Ø 30 cm

Żeliwne, głębokie patelnie z linii Ink Signature, marki Le Creuset, dowodzą, że Francuzi to prawdziwi mistrzowie smażenia, duszenia i pieczenia najsubtelniejszych w świecie dań. Dzięki tzw. patelniom do serwowania można wydobyć głębię smaku z każdej przyrządzanej z pietyzmem potrawy. Głęboka patelnia idealnie nadaje się zarówno do tworzenia wykwintnych specjałów godnych bankietu, jak i codziennych, prostych, acz aromatycznych i sycących posiłków. Naczynia Le Creuset to niezastąpione wsparcie w kuchni, towarzyszące gotującemu przez całe lata. Trwałość i wysoka jakość tej kuszącej głębokim, atramentowym granatem patelni pozwalają w nieskończoność pisać swoją własną, kulinarną historię. 

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
1570,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Ink Signature - Żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, Ø 24 cm

Gotowanie może być kunsztowną sztuką. W tym celu trzeba jednak spełnić dwa podstawowe warunki: należy posiadać odpowiednie narzędz...

Cena: 1455,00 PLN

Ink Signature - Garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 6,7 l, Ø 28 cm

Mówi się, że naczynia z żeliwa są jak wino – im starsze, tym lepsze. Im dłużej się je poznaje, tym więcej tajemnic smaków potrafią...

Cena: 1725,00 PLN

Ink Signature - Owalny, francuski garnek z żeliwa z powłoką nieprzywierającą, 4,7 l, 29 cm

Żeliwne garnko-brytfanny słynnej w świecie marki Le Creuset to szansa odkrywania swoich umiejętności kulinarnych raz po raz, codzi...

Cena: 1570,00 PLN

Ink Signature - Francuski, żeliwny garnek z porcelanową glazurą, 2,4 l, Ø 20 cm

Perfekcyjne gotowanie w perfekcyjnych naczyniach. Francuska marka Le Creuset nie uznaje kompromisów. Tu wszystko jest doskonałe – ...

Cena: 1255,00 PLN

Właściwości

Nowa idea marki Le Creuset - Signature

  • francuska marka Le Creuset w 2015 roku zaproponowała całkowicie nową odmianę swoich żeliwnych naczyń, które zostały oznaczone jako Signature – czyli podpis słynnego producenta
  • inżynierowie Le Creuset powiększyli uchwyty patelni o, aż, 45%, co sprawiło, że wiele łatwiej chwycić rozgrzane żeliwne naczynie rękawicami kuchennymi
  • udoskonalono wewnętrzną powłokę z porcelanowej, nieprzywierającej emalii – stała się odporniejsza na odbarwienie i ścieranie, wstrząs termiczny, uszkodzenia mechaniczne
  • unowocześniona wewnętrzna porcelanowa powłoka jest łatwiejsza w czyszczeniu i odporniejsza na działanie kwasów, czy detergentów stosowanych w zmywarkach; pozwala również smażyć na mniejszej ilości tłuszczu
  • Le Creuset przeprojektowało również pokrywkę tak, by szczelniej przylegała do brzegu patelni do serwowania i, tym samym, zwiększała moc krążącej wewnątrz, a nawilżającej potrawę, pary
  • wszystkie pokrywki naczyń Le Creuset zostały wyposażone w duże, wygodne, stalowe uchwyty

Przeznaczenie żeliwnych patelni marki Le Creuset

  • legendarne już żeliwne patelnie do serwowania, marki Le Creuset, uznawane są za najbardziej funkcjonalne z patelni - pozwalają smażyć, dusić i zapiekać potrawy w piekarniku oraz serwować potrawy wprost na stół
  • patelnia z ciężką, żeliwną pokrywą, pozwala wykorzystać wszystkie techniki przyrządzania potraw – od klasycznego smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu, przez duszenie w sosie własnym lub zalewie, aż po pieczenie, zapiekanie i serwowanie wprost na stół
  • patelnia do serwowania doskonale nadaje się jako forma do pieczenia pizzy, ciasta, biszkoptów, czy domowego chleba
  • żeliwne patelnie posłużą w piekarnikach gazowych i elektrycznych, trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu opcjonalnej funkcji mikrofal w komorze piekarnika
  • uchwyt ze stali szlachetnej w żeliwnej pokrywie patelni do serwowania z linii Ink wytrzymuje temperatury piekarnika przewyższające, nawet, 240 stopni Celsjusza

Właściwości żeliwnych patelni Le Creuset

  • znane już od 1925 roku żeliwne patelnie Le Creuset wyrobiły sobie opinię jednych z najbardziej uniwersalnych naczyń, gdyż służą zarówno do smażenia, jak i pieczenia, podpiekania i serwowania
  • emaliowane żeliwo francuskiej marki wpasowuje się w rygorystyczne trendy zdrowego żywienia, pozwalając znacząco zredukować kaloryczność potraw - dzięki nieprzywierającej warstwie wewnątrz patelni zużywa się kilkakrotnie mniej tłuszczu do smażenia i pieczenia
  • dodatkowo – emaliowane, francuskie żeliwo samo z siebie minimalizuje zapotrzebowanie na sól, której dodaje się do potraw mniej, niż w sytuacji, gdy daną potrawę przygotowuje się w naczyniach wykonanych w innej technologii
  • żeliwne patelnie z porcelanową, nieprzywierającą, antybakteryjną i antyalergiczną emalią wzmacniają walory smakowe potraw; wszelkiego typu sosy, zalewy, marynaty oraz przyprawy są mocniej wyczuwalne, nadają potrawom ciekawszego, głębszego wyrazu
  • patelnie Le Creuset są bardzo trwałe, odporne na uderzenia i zarysowania, gdyż z zewnątrz chronione są stapianą z żeliwem ceramiczną, twardą, kolorową emalią
  • określenie „emalia” w odniesieniu do francuskiego żeliwa jest zupełnie odmienne od tego, co rozumie się pod pojęciem tradycyjnej emalii – francuska emalia przypomina niezwykle twarde, idealnie gładkie szkliwo, które, nawet uderzone, nie odpryśnie (nazwa „emaliowane żeliwne naczynia” wywodzi się z angielskiego określenia „cast enameled iron”)
  • na żeliwnych patelniach do serwowania smaży się niezwykle ekonomicznie – francuskie żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko, długo zachowuje ciepło, stąd potrawy przygotowuje się na niewielkiej mocy palnika, czy płyty grzewczej
  • trzeba pamiętać, by gorących patelni z żeliwa nie zalewać zimną wodą – żeliwo musi stygnąć w swoim tempie

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Le Creuset 

  • żeliwo, jako jeden z najbardziej ferromagnetycznych materiałów świata, wyśmienicie sprawdzi się na wszelkiego typu kuchenkach – od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, sensorowe, po indukcyjne
  • żeliwo należy rozgrzewać stopniowo, stąd patelni Le Creuset nie wolno stawiać na palnikach z funkcją Boost
  • po rozgrzaniu naczyń można zmniejszyć moc palnika, czy pola grzewczego – żeliwo samo z siebie będzie przekazywało ciepło w głąb przygotowywanej potrawy
  • nie wolno zbyt długo nagrzewać pustych patelni, gdyż żeliwo może pęknąć lub wypaczyć się

Pielęgnacja i konserwacja patelni z pokrytego emaliami żeliwa

  • w przypadku żeliwnych patelni do serwowania, marki Le Creuset, warto używać utensyliów z tworzywa lub drewna, by wewnętrzna, porcelanowa, nieprzywierająca emalia długo zachowała estetyczny wygląd i swoje właściwości
  • francuskie patelnie z żeliwa, wyposażone w powłoki nieprzywierające, nadają się do mycia w zmywarce, niemniej – mycie ręczne trwa zaledwie moment

Materiał

  • żeliwne patelnie z linii Ink pokryte są na zewnątrz porcelanową, atramentowo-granatową, odporną na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne emalią
  • wewnątrz patelni Le Creuset znajduje się warstwa porcelanowej, piaskowo-żółtej emalii stopionej z odpornym na zarysowania szkliwem o właściwościach nieprzywierających
  • uchwyt patelni wykonano ze stali szlachetnej odpornej na temperatury powyżej 240 stopni Celsjusza
Cechy produktu
średnica: 30 cm
pojemność: 3,2 litra
wysokość ścianek: 6,5 cm
waga: 5,7 kg
kolor: granatowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset