Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Black - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 23 x 23 cm

Grillowanie, jako sztuka zdrowego przyrządzania mięs, ryb, czy owoców morza nie ma sobie równych. Grillowane na żeliwnych patelniach potrawy są niskokaloryczne, gdyż wysokie lamelki, czyli żeberka francuskich patelni Staub, które posiadają powłokę nieprzywierającą, z łatwością wytopią cały nadmiar tłuszczu. Potrawy z grilla są nie tylko wyśmienicie zdrowe, ale nadzwyczaj aromatyczne i eksponują różnorodne niuanse smaków. Gdy ma się w kuchni do dyspozycji żeliwną patelnię grillową z linii Black, marki Staub, można korzystać nie tylko z dobrodziejstw kuchenki, ale i piekarnika, w którym podpieka się grillowane potrawy. Proste przyrządzanie najsmakowitszych mięs, ryb, czy owoców morza - to domena patelni Staub.

Producent
Staub
Seria
Staub Black
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
435,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Black - Żeliwny garnuszek z nieprzywierającą glazurą, 0,4 l, Ø 12 cm

Luksusowe, niepowtarzalne żeliwne mini-garnki marki Staub kuszą nieprzywierającą powłoką, którą tworzy matowa, porcelanowa emalia....

Cena: 379,00 PLN

Black - Luksusowy, żeliwny garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,2 l, Ø 20 cm

Perfekcyjne żeliwne naczynia francuskiej marki Staub posłużą przez dekady tym wszystkim, którzy w gotowaniu widzą przejaw sztuki. ...

Cena: 889,00 PLN

Black - Żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania + pokrywa; nieprzywierająca emalia, Ø 20 cm

Francuska marka Staub stworzyła bardzo wykwintne, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw wprost na stół. Zaletą tych s...

Cena: 529,00 PLN

Black - Luksusowy, owalny, żeliwny garnek z Francji, powłoka nieprzywierająca, 12 l, 41 cm

Wytworne garnki z żeliwa, stworzone przez francuską markę Staub, posłużą miłośnikom pieczystych mięs i zapiekanek jako luksusowe, ...

Cena: 1799,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych, grillowych patelni Staub

  • żeliwne patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, pozwolą przyrządzić doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • wysokie żeberka kwadratowej patelni grillowej wytapiają nadmiar tłuszczu z przyrządzanych potraw
  • jeśli na patelni grilluje się chude mięsa, ryby, czy warzywa, można posmarować dno odrobiną tłuszczu, rozprowadzając go pędzelkiem do białek; gdy z kolei grilluje się tłuste mięsa, ryby, czy owoce morza, można je kłaść bezpośrednio na rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni – tłuszcz wytopi się z grillowanych produktów

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu grillowanych, czy zapiekanych na niej potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie grillowe są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz w przypadku grillowanych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • kwadratowych patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku 
  • patelni Staub nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni grillowych Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnie można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie 
  • nawet, gdyby grillowane mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
długość: 23 cm
szerokość: 23 cm
wysokość ścianek: 4 cm
długość całkowita (z uchwytami): 29 cm
waga: 2,65 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset