Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 28 x 28 cm

Nieskończoność grillowanych smaków mięs, ryb, szaszłyków, owoców morza, czy nawet warzyw, które powstają za sprawą żeliwnych patelni Staub, można porównać do ilości gwiazd w galaktyce. Wystarczy nieco zmienić recepturę, do znanego mięsa dodać inne niż zwykle przyprawy, czy zastosować ciekawą marynatę, a już zyskuje się smak, o którym nie miało się pojęcia. Luksusowe, żeliwne, kwadratowe patelnie grillowe z linii Cherry, francuskiej marki Staub, to sprzęt, który zarówno w kuchni, jak i w ogrodzie, pokaże, jak łatwe i szybkie może być zdrowe grillowanie.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
619,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 23 x 23 cm

Współczesne żeliwne naczynia tworzone są nie tylko ze względów wyłącznie praktycznych, ale i, nade wszystko, dla przyjemności tych...

Cena: 449,00 PLN

Cherry - Żeliwny wok z pokrywą; porcelanowa emalia, 4,4 litra, Ø 30 cm

Wszystko, co najlepsze w orientalnej kuchni można łatwo przenieść we własne progi. Za sprawą żeliwnych woków z linii Cherry, franc...

Cena: 849,00 PLN

Cherry - Owalna, żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca emalia, 21 cm

Francuska marka Staub stworzyła urokliwe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które cieszą oko pięknie wybarwianą,...

Cena: 269,00 PLN

Cherry Chistera - Francuska, głęboka, żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Baskijski sport stał się inspiracją do stworzenia unikatowych pokrywek żeliwnych, głębokich patelni marki Staub. Specjalnie formow...

Cena: 939,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych, grillowych patelni Staub

  • żeliwne patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, pozwolą przyrządzić doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • wysokie żeberka kwadratowej patelni grillowej wytapiają nadmiar tłuszczu z przyrządzanych potraw
  • jeśli na patelni grilluje się chude mięsa, ryby, czy warzywa, można posmarować dno odrobiną tłuszczu, rozprowadzając go pędzelkiem do białek; gdy z kolei grilluje się tłuste mięsa, ryby, czy owoce morza, można je kłaść bezpośrednio na rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni – tłuszcz wytopi się z grillowanych produktów

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu grillowanych, czy zapiekanych na niej potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie grillowe są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz w przypadku grillowanych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • kwadratowych patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku 
  • patelni Staub nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni grillowych Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnie można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie 
  • nawet, gdyby grillowane mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
długość: 28 cm
szerokość: 28 cm
wysokość ścianek: 4,2 cm
długość całkowita (z uchwytami): 34,7 cm
waga: 3,8 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset