Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Okrągła, żeliwna patelnia grillowa z nieprzywierającą glazurą, Ø 26 cm

Rozpoczynający trwającą dekadami przygodę z grillowaniem znajdą wiernego towarzysza w luksusowym, żeliwnym produkcie francuskiej marki Staub – okrągłej patelni Pure Grill. Wysokie żeberka patelni z żeliwa pozwolą wytopić z mięsa nadmiar tłuszczu, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne przysmaki. Wieczysta gwarancja oraz porcelanowa, nieprzywierająca powłoka żeliwnej patelni grillowej Staub sprawiają, że można się cieszyć przez całe lata aromatycznym, wyrazistym jedzeniem.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
629,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Francuski, żeliwny garnek z nieprzywierającą powłoką, 1,7 l, Ø 18 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 759,00 PLN

Cherry - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1165,00 PLN

Cherry - Żeliwny garnek Serce; porcelanowa, nieprzywierająca emalia, 1,75 l

Gorące, bijące dla pasjonatów smaków żeliwne Serce, francuskiej marki Staub, to garnek, który przyspiesza tętno każdego, kto na ni...

Cena: 898,00 PLN

Cherry - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 28 x 28 cm

Nieskończoność grillowanych smaków mięs, ryb, szaszłyków, owoców morza, czy nawet warzyw, które powstają za sprawą żeliwnych patel...

Cena: 619,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych, grillowych patelni Staub

  • żeliwne patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, pozwolą przyrządzić doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • wysokie żeberka patelni grillowej wytapiają nadmiar tłuszczu z przyrządzanych potraw
  • jeśli na patelni grilluje się chude mięsa, ryby, czy warzywa, można posmarować dno odrobiną tłuszczu, rozprowadzając go pędzelkiem do białek; gdy z kolei grilluje się tłuste mięsa, ryby, czy owoce morza, można je kłaść bezpośrednio na rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni – tłuszcz wytopi się z grillowanych produktów

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu grillowanych, czy zapiekanych na niej potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie grillowe są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku grillowanych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku 
  • patelni Staub nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni grillowych Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnie można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie 
  • nawet, gdyby grillowane mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
średnica: 26 cm
wysokość ścianek: 3,5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 34 cm
waga: 3,5 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset