Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Patelnia grillowa z nieprzywierającego żeliwa, American Grill, 30 x 30 cm

Przyjaciółka zdrowego żywienia, miłośniczka aromatycznych mięs, charakterystycznie smakujących warzyw, czy wykwintnych ryb – żeliwna patelnia grillowa, American Grill, słynnej, francuskiej marki Staub, zaprasza w podróż po świecie wyśmienitego jedzenia. Grillowe patelnie francuskiej marki Staub, zaprojektowane we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami świata, posiadają wieczystą gwarancję oraz porcelanową, nieprzywierającą powłokę. Głębokie, żeliwne patelnie grillowe Staub mogą być wykorzystywane na kuchence i w piekarniku.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
759,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1165,00 PLN

Cherry Chistera - Żeliwna, głęboka patelnia z pokrywą; nieprzywierająca emalia, Ø 24 cm

Baskijski sport stał się inspiracją do stworzenia unikatowych pokrywek żeliwnych, głębokich patelni marki Staub. Specjalnie formow...

Cena: 889,00 PLN

Cherry - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 23 x 23 cm

Współczesne żeliwne naczynia tworzone są nie tylko ze względów wyłącznie praktycznych, ale i, nade wszystko, dla przyjemności tych...

Cena: 449,00 PLN

Cherry - Owalny garnek z żeliwa, porcelanowa nieprzywierająca emalia, 2,4 l, 23 cm

Mistrzowskie gotowanie, czy pieczenie wymaga mistrzowskich naczyń. Z takiego założenia wyszła francuska marka Staub, powierzając w...

Cena: 939,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych, grillowych patelni Staub

  • żeliwne patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, pozwolą przyrządzić doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • wysokie żeberka patelni grillowej wytapiają nadmiar tłuszczu z przyrządzanych potraw
  • jeśli na patelni grilluje się chude mięsa, ryby, czy warzywa, można posmarować dno odrobiną tłuszczu, rozprowadzając go pędzelkiem do białek; gdy z kolei grilluje się tłuste mięsa, ryby, czy owoce morza, można je kłaść bezpośrednio na rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni – tłuszcz wytopi się z grillowanych produktów

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu grillowanych, smażonych, czy zapiekanych na niej potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie grillowe są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  w przypadku grillowanych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • wylewki po obu stronach patelni pomagają odlewać ewentualny nadmiar tłuszczu bez ryzyka rozlania go
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni grillowych na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku 
  • patelni Staub nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni grillowych Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnie można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie 
  • nawet, gdyby grillowane mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
długość: 30 cm
szerokość: 30 cm
wysokość ścianek: 4,8 cm
długość całkowita (z uchwytami): 51,5 cm
waga: 5,3 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset