Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Graphite Grey - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 28 x 28 cm

Kuchnia, jak wszystko na świecie, ewoluuje. Doskonale jest umieć wykorzystywać sprawdzane już od dekad, a ciągle udoskonalane sprzęty, które służą popularyzowaniu zdrowej diety. I tak właśnie grillowanie na żeliwnych patelniach Graphite Grey staje się gratką dla wszystkich, który chcą poznać niezwykłe smaki mięs, ryb, szaszłyków, czy owoców morza. Rewelacyjne patelnie grillowe francuskiej marki Staub posiadają wysokie lamelki, dzięki którym wytapia się nadmiar tłuszczu. Nieprzywierająca powłoka pozwoli dodatkowo cieszyć się doskonale aromatycznymi potrawami, przyrządzanymi w zaledwie kilka chwil.

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
619,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Graphite Grey - Żeliwny garnuszek z nieprzywierającą glazurą, 0,4 l, Ø 12 cm

Będące ucieleśnieniem prawdziwego, kulinarnego szyku żeliwne mini-garnki z linii Graphite Grey, francuskiej marki Staub, pozwalają...

Cena: 379,00 PLN

Graphite Grey - Żeliwna patelnia z wylewkami; nieprzywierająca emalia, Ø 26 cm

Francuzi wiedzą, jak doskonały materiał, czyli żeliwo, połączyć z pasją gotowania i doskonałym smakiem. Dzięki mistrzowskim umieję...

Cena: 619,00 PLN

Graphite Grey - Kwadratowa żeliwna patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą, 23 x 23 cm

Nim pojawiły się na rynku luksusowe żeliwne patelnie do grillowania, radość przyrządzania soczystych mięs, szaszłyków, czy grillow...

Cena: 449,00 PLN

Graphite Grey - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Francuzi, słynący z wykwintnej kuchni, znani są też z produkcji luksusowych, żeliwnych naczyń z pięknie wybarwianymi, porcelanowym...

Cena: 1299,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych, grillowych patelni Staub

  • żeliwne patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, pozwolą przyrządzić doskonale aromatyczne, niskokaloryczne mięsa, ryby i owoce morza
  • wysokie żeberka kwadratowej patelni grillowej wytapiają nadmiar tłuszczu z przyrządzanych potraw
  • jeśli na patelni grilluje się chude mięsa, ryby, czy warzywa, można posmarować dno odrobiną tłuszczu, rozprowadzając go pędzelkiem do białek; gdy z kolei grilluje się tłuste mięsa, ryby, czy owoce morza, można je kłaść bezpośrednio na rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni – tłuszcz wytopi się z grillowanych produktów

Właściwości żeliwnych patelni Staub

  • żeliwne patelnie francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne patelnie marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu patelnie są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych na żeliwnych patelniach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu grillowanych, czy zapiekanych na niej potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, stąd tego typu patelnie grillowe są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz w przypadku grillowanych potraw – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno patelni z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwne, francuskie patelnie są bardzo ekonomiczne – można na nich smażyć na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • kwadratowych patelni z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych patelni na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
  • żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku 
  • patelni Staub nie należy stosować w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal

Pielęgnacja i konserwacja patelni z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych patelni grillowych Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • patelnie można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie 
  • nawet, gdyby grillowane mięsa, ryby, czy warzywa lekko przywarły do patelni, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
Cechy produktu
długość: 28 cm
szerokość: 28 cm
wysokość ścianek: 4,2 cm
długość całkowita (z uchwytami): 34,7 cm
waga: 3,8 kg
kolor: szary, grafitowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset