Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Black - Żeliwny wok z pokrywą; porcelanowa emalia, 4,4 litra, Ø 30 cm

Orient w europejskiej kuchni – za sprawą żeliwnych woków, francuskiej marki Staub, można przeżyć niezapomnianą, smakową przygodę.  Wok z żeliwa pokryty jest doskonałej jakości porcelanową, ceramiczną emalią, która zapobiega przywieraniu potraw. Smażenie i duszenie wszelkiego typu potraw warzywno-mięsnych z dodatkiem bambusa, czy azjatyckich grzybków jest ultra proste i wyjątkowo zdrowe. Idea woka zakłada bardzo szybkie przyrządzanie zjawiskowo smakujących i pachnących potraw.

Producent
Staub
Seria
Staub Black
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
849,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Black - Żeliwna, owalna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca glazura, 24 cm

Francuska marka Staub stworzyła wyjątkowe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które wprawią w oszołomienie zapros...

Cena: 359,00 PLN

Black - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5 l, Ø 26 cm

Perfekcyjne żeliwne naczynia francuskiej marki Staub posłużą przez dekady tym wszystkim, którzy w gotowaniu widzą przejaw sztuki. ...

Cena: 1199,00 PLN

Black - Żeliwna patelnia grillowa z nieprzywierającą emalią, 26 x 26 cm

Grillowanie na żeliwnej patelni z doskonałej jakości nieprzywierającą, ceramiczną, porcelanową powłoką to najczystsza radość ultra...

Cena: 619,00 PLN

Black Chistera - Francuska, głęboka, żeliwna patelnia z pokrywą; nieprzywierająca glazura, Ø 28 cm

Specyficzny, baskijski sport stał się inspiracją do stworzenia unikatowych pokrywek żeliwnych, głębokich patelni marki Staub. Spec...

Cena: 939,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych woków marki Staub

  • żeliwny wok ze szklaną pokrywą, stworzony przez francuską markę Staub, służy przyrządzaniu różnorodnych potraw wielu kuchni świata, m.in. indyjskiej, tajskiej, chińskiej i wielu innych
  • znane od tysiącleci charakterystyczne naczynie pozwala usmażyć i udusić nawet najtwardsze warzywa, czy trudną w obróbce wołowinę w bardzo krótkim czasie
  • dzięki powłoce nieprzywierającej żeliwne woki marki Staub maksymalizują i poszerzają paletę odczuwalnych smaków doprawianych orientalnymi przyprawami warzyw i mięs

Właściwości żeliwnych woków Staub

  • żeliwne woki  francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne woki marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, matowanej emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu woki są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych w żeliwnych wokach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia woka Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych woków ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, woki są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno woka z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów
  • średni czas przyrządzania posiłku w woku waha się od, około 15 do 35 minut

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • woków z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych woków na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w jego strukturze 

Pielęgnacja i konserwacja woków z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych woków Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • nawet, gdyby smażone i duszone orientalne potrawy lekko przywarły do woka, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • pokrywka – hartowane szkło
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
Cechy produktu
średnica: 30 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 15,5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 38,5 cm
wysokość ścianek: 8,5 cm
wysokość z pokrywką: 12 cm
pojemność: 4,4 litra
waga: 5,2 kg
kolor: czarny
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset