Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Cherry - Żeliwny wok z pokrywą; porcelanowa, nieprzywierająca glazura, 5,7 l, Ø 37 cm

Wszystko, co najlepsze w orientalnej kuchni można łatwo przenieść we własne progi. Za sprawą żeliwnych woków z linii Cherry, francuskiej marki Staub, przeżywa się raz po raz niezapomnianą, smakową przygodę.  Wok z żeliwa pokryty jest doskonałej jakości porcelanową, ceramiczną emalią, która zapobiega przywieraniu potraw. Smażenie i duszenie wszelkiego typu potraw warzywno-mięsnych z dodatkiem bambusa, czy azjatyckich grzybków jest ultra proste i wyjątkowo zdrowe. Idea woka zakłada bardzo szybkie przyrządzanie zjawiskowo smakujących i pachnących potraw.

Producent
Staub
Seria
Staub Cherry
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
999,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Cherry - Owalna, żeliwna patelnia do zapiekania i serwowania; nieprzywierająca emalia, 21 cm

Francuska marka Staub stworzyła urokliwe, żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania potraw, które cieszą oko pięknie wybarwianą,...

Cena: 269,00 PLN

Cherry - Francuski garnek z emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, Ø 28 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1165,00 PLN

Cherry - Owalny garnek z francuskiego, emaliowanego żeliwa; nieprzywierająca glazura, 6,7 l, 33 cm

Mistrzowskie gotowanie, czy pieczenie wymaga mistrzowskich naczyń. Z takiego założenia wyszła francuska marka Staub, powierzając w...

Cena: 1299,00 PLN

Cherry - Żeliwny garnek z wkładem do gotowania na parze; powłoka nieprzywierająca, 5 l, Ø 26 cm

Jedne z najpiękniejszych żeliwnych naczyń to, niewątpliwie, produkty francuskiej marki Staub. Tworzone w ręczno-mechanicznym proce...

Cena: 1199,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych woków marki Staub

  • żeliwny wok ze szklaną pokrywą, stworzony przez francuską markę Staub, służy przyrządzaniu różnorodnych potraw wielu kuchni świata, m.in. indyjskiej, tajskiej, chińskiej i wielu innych
  • znane od tysiącleci charakterystyczne naczynie pozwala usmażyć i udusić nawet najtwardsze warzywa, czy trudną w obróbce wołowinę w bardzo krótkim czasie
  • dzięki powłoce nieprzywierającej żeliwne woki marki Staub maksymalizują i poszerzają paletę odczuwalnych smaków doprawianych orientalnymi przyprawami warzyw i mięs
  • dołączony do zestawu ruszt pozwala odsączyć smażone mięsa, czy warzywa z nadmiaru tłuszczu bądź sosu; ruszt służy też podgrzewaniu tych elementów dania, które zostały wcześniej przygotowane

Właściwości żeliwnych woków Staub

  • żeliwne woki  francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne woki marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu woki są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych w żeliwnych wokach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia woka Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych woków ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, woki są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno woka z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów
  • średni czas przyrządzania posiłku w woku waha się od, około 15 do 35 minut

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

Pielęgnacja i konserwacja woków z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych woków Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • nawet, gdyby smażone i duszone orientalne potrawy lekko przywarły do woka, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • pokrywka – hartowane szkło
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
  • ruszt – stal szlachetna
Cechy produktu
średnica: 37 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 14,5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 46 cm
wysokość ścianek: 9,7 cm
wysokość z pokrywką: 10,5 cm
pojemność: 5,7 litra
waga: 7 kg
kolor: czerwony
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset