Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub - Dark Blue - Żeliwny wok z pokrywą; porcelanowa emalia, 4,4 litra, Ø 30 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych woków dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne, żeliwne woki ze stalowym rusztem cieszą dożywotnią gwarancją. Piękna, porcelanowa emalia linii Dark Blue urzeka głębokim granatem nocnego nieba. Wyśmienitej jakości powłoka nieprzywierająca sprawia, że duszenie, smażenie, czy zapiekanie orientalnych potraw w żeliwnych wokach jest dziecinnie wręcz proste i arcyprzyjemne. Stworzone we współpracy z najsłynniejszymi kucharzami świata wyjątkowe woki pozwolą rozwinąć w sobie pasję badacza smaków kuchni chińskiej, tajskiej, czy indyjskiej.

Producent
Staub
Seria
Staub Dark Blue
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
939,00 zł

DARMOWA WYSYŁKA OD 350 ZŁ

Inne produkty z serii

Dark Blue - Żeliwny, francuski garnek z powłoką nieprzywierającą, 2,6 l, Ø 22 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 999,00 PLN

Dark Blue Bouillabaisse - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 4,6 l, Ø 28 cm

Francuska kuchnia nie byłaby, być może, tak wyszukana i znana, gdyby nie słynęła, między innymi, z rybnej zupy Bouillabaisse. Ta z...

Cena: 1299,00 PLN

Dark Blue - Żeliwny, emaliowany garnek z nieprzywierającą glazurą, 8,4 l, Ø 30 cm

Francuska marka Staub słynie w świecie z żeliwnych naczyń dla maksymalistów. Doskonale odlane, masywne garnki z żeliwa cieszą doży...

Cena: 1399,00 PLN

Dark Blue - Mini garnuszek do przystawek i ciast, 0,25 l, Ø 10 cm

Serwowanie w prawdziwie francuskim stylu umożliwią urocze, maleńkie żeliwne garnki mini-Cocotte, marki Staub. Ten znany na świecie...

Cena: 289,00 PLN

Właściwości

Przeznaczenie żeliwnych woków marki Staub

  • żeliwny wok ze szklaną pokrywą, stworzony przez francuską markę Staub, służy przyrządzaniu różnorodnych potraw wielu kuchni świata, m.in. indyjskiej, tajskiej, chińskiej i wielu innych
  • znane od tysiącleci charakterystyczne naczynie pozwala usmażyć i udusić nawet najtwardsze warzywa, czy trudną w obróbce wołowinę w bardzo krótkim czasie
  • dzięki powłoce nieprzywierającej żeliwne woki marki Staub maksymalizują i poszerzają paletę odczuwalnych smaków doprawianych orientalnymi przyprawami warzyw i mięs
  • dołączony do zestawu ruszt pozwala odsączyć smażone mięsa, czy warzywa z nadmiaru tłuszczu bądź sosu; ruszt służy też podgrzewaniu tych elementów dania, które zostały wcześniej przygotowane
  • w żeliwnym woku francuskiej marki nie wolno przechowywać żywności w lodówce

Właściwości żeliwnych woków Staub

  • żeliwne woki  francuskiej marki Staub powstały przy udziale najsłynniejszych kucharzy, którzy zostali docenieni przez przewodnik Michelin’a prestiżowymi gwiazdkami – wyróżnieniami dla najlepszych mistrzów kucharskich świata
  • żeliwne woki marki Staub wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, wygładzane, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku emalii, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza – dzięki temu woki są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
  • do przewracania i mieszania przygotowywanych w żeliwnych wokach Staub produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
  • wewnętrzna, matowana porcelanowa emalia woka Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu pieczonych potraw
  • warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych woków ma właściwości antyalergiczne
  • żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, woki są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
  • wewnętrzna warstwa nieprzywierającej, porcelanowej emalii zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz  – dzięki temu zyskuje się mniej kaloryczne posiłki
  • jednakowej grubości ścianki i dno woka z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw
  • żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać na rozgrzane patelnie zimnych płynów
  • średni czas przyrządzania posiłku w woku waha się od, około 15 do 35 minut

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub

  • woków z powlekanego porcelanową emalią żeliwa można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
  • bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych woków na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w jego strukturze 

Pielęgnacja i konserwacja woków z emaliowanego żeliwa

  • porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia żeliwnych woków Staub stosuje się tradycyjne płyny
  • nawet, gdyby smażone i duszone orientalne potrawy lekko przywarły do woka, wystarczy zalać ją gorącą wodą z płynem do naczyń i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia

Materiał

  • żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
  • pokrywka – hartowane szkło
  • uchwyt – niklowana stal szlachetna
  • ruszt – stal szlachetna
  • utensylia - drewno
Cechy produktu
średnica: 30 cm
średnica dna (przestrzeń robocza): 15,5 cm
długość całkowita (z uchwytami): 38,5 cm
wysokość ścianek: 8,5 cm
wysokość z pokrywką: 12 cm
pojemność: 4,4 litra
waga: 5,2 kg
kolor: granatowy
gwarancja: dożywotnia
pochodzenie: Francja

Produkty powiązane

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset