Razem 0 PLN
Koszyk
»

Przygoda z żeliwem

Przygoda z żeliwem - czyli przyprawy w służbie smaku

Ubogi duchem ten, kto przyprawia „do smaku” solą i pieprzem. Nie dla takich ludzi powołano do istnienia żeliwne garnki i patelnie, bo oni ich nie docenią, a przy okazji sprofanują swoją nieświadomością kulinarną moc żeliwa. Może się ktoś obrazić, albo i nie, ale w świecie milionowych odsłon smaków i setek przypraw sól i pieprz stanowią zaledwie całkiem trywialną i oczywistą bazę. W kategorii świata przypraw one nadają tylko słonego, czy pikantnego posmaku.

Istota korzystania z żeliwnych garnków, patelni, brytfann, woków, czy tac grillowych lub żeliwnych patelni z pokrywami zasadza się na konieczności przyprawiania. Dopiero wtedy żeliwo może pokazać, co potrafi i jak łatwo przychodzi mu zaskoczyć gotującego i jego podniebienie.

Bo, żeliwo, co tu dużo mówić, dedykowane jest ludziom odważnym, którzy mają ochotę smakować, eksperymentować, delektować się, nie zaś jeść, by przetrwać.

Z wieloletnich obserwacji naszego specjalisty wynika ciekawe spostrzeżenie – ci, którzy boją się przyprawiania, boją się też, niejako automatycznie, tych technologii kulinarnych, które wymagałyby od nich eksperymentów z sosami, marynatami, zalewami oraz, nade wszystko, przyprawami.

Ryba w żeliwie będzie smakowała niebiańsko przyprawiona, np., bazylią, kardamonem i startym anyżem, polana sosem jogurtowo-ziołowo-cytrynowym. Żeliwo wydobędzie każdy niuans smaku, wzmocni go, wyodrębni, zwielokrotni i uderzy podniebienie feerią subtelności, którą sobie trudno wyobrazić. 

Dlatego, gdy używa się żeliwnych naczyń, trzeba przyprawiać. W innym przypadku żeliwne garnki posłużą jako zwykłe „gary”, które są, dodatkowo, ciężkie i dla niektórych nieporęczne. Stąd – raz jeszcze przestrzegam – niech od żeliwa trzyma się z dala ten, na czyim stole gości solniczka, pieprzniczka, flaszka z magii i ocet spirytusowy. Szkoda mocy żeliwa dla kogoś takiego. Szkoda też, ale w drugiej kolejności, jego pieniędzy.

Krystian Wawrzyczek - specjalista sklepu www.zeliwnenaczynia.pl oraz jego przyprawiający zespół
Zdjęcia: Le Creuset, Staub

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset