Razem 0 PLN
Koszyk
»

Skeppshult podbija

Skeppshult podbija i kolonizuje kuchnię

Skeppshult jest do bólu szczery – chcesz wyraziste i mocne smaki, takie dostaniesz. Bez zawiłości, bez lawirowania, kluczenia. Prosto i do celu. Tak można najczytelniej scharakteryzować kuchenną przygodę z tą prawdziwą perłą światowego żeliwa. Czarną perłą. Stworzone z ekologicznego, naturalnego żeliwa patelnie i garnki impregnowane są wyłącznie olejami roślinnymi. Skeppshult to czysta natura – myje się go pod bieżącą wodą, impregnuje olejem, a przywieraniu zapobiega się prażeniem soli. Można go atakować widelcem, szorować drucikami, nic mu nie straszne.

Zabiegi, którym trzeba od czasu do czasu poddawać żeliwo Skeppshult są, jak i ono samo, nieco pierwotne. Odwrócono tu proporcje – to nie technologia będzie dbała o człowieka, a człowiek o nią. Choć i to nie do końca prawda, bo żeliwo Skeppshult zadba o podniebienie nawet najbardziej odpornych na smaki. Pokaże moc, subtelność i wyrazistość połączone w jedno. Zwykły kurczak grillowany na Skeppshulcie, czy smażone na patelniach z naturalnego żeliwa placki to przeżycie smakowe.

Warto tylko pamiętać, że żeliwne garnki nadają się idealnie do tworzenia zapiekanek, przygotowywania pieczeni, pasztetów. Nie sprawdzą się za to jako garnki do zup, kompotów, czy powideł. Oleje impregnujące żeliwo wypłukują się w wodzie, stąd mogą nadać zupom lub kompotom lekko metalicznego i tłustawego posmaku. Ale za to – smażenie, duszenie, grillowanie, pieczenie i zapiekanie w żeliwie Skeppshult nie ma sobie równych.
Skeppshult podbija i kolonizuje kuchnię – to prawdziwy konkwistador świata smaków.

Krystian Wawrzyczek - specjalista sklepu www.zeliwnenaczynia.pl
Zdjęcia: Skeppshult

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset