Razem 0 PLN
Koszyk
»

Staub uwodzi

Staub uwodzi i wabi

Żeliwne, powlekane bardzo wytrzymałymi, nadzwyczaj eleganckimi, nakładanymi wg starożytnej metody majolika warstwami porcelanowej emalii naczynia Staub uwodzą całkiem i niepostrzeżenie. Na początku można mieć do nich lekki dystans, bo sprawiają wrażenie trochę obojętnych i wyniosłych. Stworzyli je najsłynniejsi kucharze świata współpracujący z francuską marką Staub. Więc – jej naczynia przesiąknięte są wyrafinowaniem i dystynkcją charakteryzującą kucharzy z gwiazdkami Michelin’a.

Ale to pierwsze wrażenie mija bezpowrotnie, gdy ma się garnki, czy patelnie Staub u siebie. Stają się bliskie, najbliższe, szuka się dla najlepszego miejsca w półce, myje z pieczołowitością, kocha i darzy się je czułością. Luksusowe, żeliwne naczynia Staub pozwalają się oswajać i poznawać powoli. Nie trzeba się spieszyć – żeliwo ma dożywotnią gwarancję i nawet za 20 lat będzie czas na nowe zachwyty.

Z moich obserwacji wynika, że Staub nie dedykuje swoich żeliwnych produktów każdemu kochającemu żeliwo. Tu trzeba założyć, że ma się do czynienia z wcieloną perfekcją. I tego samego wymagają żeliwne garnki Staub w czasie gotowania. Patrzą krzywym okiem na tego, kto chciałby gotować z doskoku. Ale – z drugiej strony, pozwalają w wyśmienitym tempie ugotować nawet to, co najprostsze – ziemniaki, czy ryż.

Staub nie podporządkowuje się modom. Wie, co dobrego ma do zaoferowania i tego się trzyma. Subtelnie uwodzi i wabi, wiedząc, że gdy ktoś raz wpadnie w jego żeliwny uścisk, nie będzie chciał się z niego wyzwolić. Staub realizuje w pełni koncepcję romantycznej miłości – aż po grób.

Krystian Wawrzyczek - specjalista sklepu www.zeliwnenaczynia.pl
Zdjęcia: Staub

zeliwnenaczynia.pl - szwedzkie garnki, brytfanna żeliwna, patelnie le creuset